Турската лазерна система ARMOL, проектирана и разработена от Съвета за научни и технологични изследвания в Турция (TUBITAK), бе успешно изпробвана през миналата седмица, съобщи официално лице, цитирано от турския вестник Yeni Safak.

"Турското лазерно оръдие ARMOL премина успешно тестове за приемане и е годно да влезе на въоръжение в Турската армия", заяви министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк в социалната мрежа "Туитър".

Лазерният модул на турския ARMOL

Снимка: Tubitak

ARMOL е разработено в Центъра за информатика и информационна сигурност на TUBTAK, национална агенция, която играе водеща роля в създаването на научни и технологични разработки в Турция.

1.25-киловатовото лазерно оръдие е в състояние да пробие тримилиметрова стоманена плоча от разстояние от 500 метра, но може да се справи и с други цели. Оръжието е мобилно и може да се монтира на брониран автомобил, военен джип или друга бойна техника.

Новата 400-килограмова лазерна система чието разработване започна през юли 2018 г., се планира да бъде интегрирана в бойни самолети. TUBITAK разработва и други проекти на системи за лазерни оръжия, като например лазерно оръдие с мощност 20 киловата.

Турската лазерна система е една от най-способните в света

Снимка: Tubitak

Кои други имат лазерно оръжие?

В днешно време ролята на лазерните бойни системи нараства все повече. На първо време, в своя по-компактен и ръчно преносим вариант те се ползват срещу дронове. Много по-ефективни, но и сложни за осъществяване, са системите, чиято мощност е достатъчна да пробие металния щит на бързо движеща се ракета или превозно средство. Подобни бойни лазери могат да се монтират на самолети, дронове и наземни мобилни установки.

Военните на САЩ и СССР започват да експериментират с бойните лазери още през 80-те години на миналия век, но са изправени пред доста технически проблеми. Именно заради това тези футуристични оръжия започнаха да навлизат по-често в полезрението ни едва в последните няколко години. Ето и кои са страните, които разполагат с лазерно оръжие:

САЩ

Безспорният лидер в разработката на бойни лазери е Америка, която има богата гама от подобни оръжия. Вашингтон планира да изпробва най-мощния боен лазер в началото на идното десетилетие и да се въоръжи с него до средата на 20-те години на този век. Става дума за перспективен 300-киловатов лазер, който да може да унищожава мащабни цели на цена от едва 10 долара за изстрел. Според учените е възможно проектът да се доразвие и да позволи унищожаването на летящи към целта си снаряди.

Проектът SHiELD разработва лазер, способен да унищожава няколко ракети едновременно. Той ще се монтира на самолети и освен за защитни цели, ще може да се ползва и за атаки.

Към този момент Вашингтон разполага с няколко системи. Една от най-мощните е 30-киловатов лазер, способен да сваля крилати ракети. Той е монтиран на десантния кораб USS Ponce.

Системата THEL намира по-широка употреба. Тя е съвместно дело между САЩ и Израел, като целта ѝ е да пази бази или сгради от попадения с ракети. Макар между 1996 г. и 2005 г. да са свалени доста ракети, Израел и САЩ решават да се откажат от програмата, заради нейните технологически недъзи. Подобна е и съдбата на базирания на самолет лазер за сваляне на ракети, който не намира реално приложение в бойни действия.

Лазерна система "Атина" много прилича на разработката на Турция. Тя също може да пробива метални листи, унищожавайки дори бронирани машини. САЩ обаче не са приключили разработката ѝ.

Израел

След прекратяването на съвместния със САЩ проект THEL, Израел не се отказва от разработката на своеобразен "лазерен щит". Говори се за наличието на поне два проекта. По-известният се нарича Skyguard и представлява развитие на системата THEL. Тя разчита на по-способни въртящи се огледала за проследяване на целта и изкуствен интелект. Втората програма цели създаването на лазерно оръдие, което да може да се инсталира на сухопътни бойни машини.

Русия

Голяма част от информацията за лазерния комплекс "Пересвет" още е засекретена, като Путин само представи оръжието преди повече от година. Според руски експерти то изпълнява задачи в рамките на противовъздушна и противоракетна отбрана.

Според руското военно министерство системата работи на основата на нови физични принципи. Не се и уточнява в коя бойна час е дислоциран новият комплекс.

Липсващата информация сочи, че руският лазерен комплекс не е готов за експлоатация и още се разработва.

Други страни, разработващи лазерни бойни системи са Китай, Япония, а най-вероятно и други. Основният проблем се състои в осигуряването на подходящ източник на енергия, която да направи лазерния лъч достатъчно мощен. Лазерният лъч няма ограничение в обсега или изменение в точността си. За сметка на това облаците, въздушните пари или дори замърсяването на въздуха намаляват значително ефективността му.