В късните часове на днешния ден е насрочен стартът на поредната историческа мисия на SpaceX. Тя е съставена изцяло от цивилни лица, а космическият кораб "Дракон" трябва да остане на орбита около Земята в продължение на 3 дена. Това би бил първия орбитален туристически полет. На борда на "Дракон" ще присъства и един милиардер - Джаред Айзакман.

Милиардерите Джеф Безос и Ричард Брансън осъществиха свои полети в Космоса, давайки старт на туристическите си кампании. Въпреки това двамата не прекосиха общоприетата граница между атмосферата и откритото космическо пространство. Те летяха на по-ниска височина и дори не успяха да направят орбита около планетата ни.

Полетът на SpaceX ще изведе космическите туристи за първи път на околоземна орбита. Те ще обикалят Земята на всеки 90 минути със скорост над 27 000 км/ч. Височината ще е 575 км, отвъд орбитите на МКС и "Хъбъл".

Осъществяването на първата цивилна космическа мисия, извършването на орбита около Земята и престоя от 3 дена в открития Космос са много по-значими от суборбиталните 10-минутни мисии на Джеф Безос и Ричард Брансън.

Какво знаем за първата цивилна космическа мисия

Екипажът на Inspiration4

Снимка: SpaceX

Джаред Айзакман е основател на компанията за плащания Shift4 Payments, която днес се оценява на 200 милиарда долара. Предприемачът има връзки и с армията на САЩ, като компанията му Draken International тренира асовете на американските ВВС.

Айзакман има опит в пилотирането на самолети и поради тази причина сяда в командирската позиция на космическия кораб "Дракон". Апаратът обаче едва ли ще има нужда от човешка намеса, а полетът е напълно автономен.

В ролята на "пилот" ще е Шан Проктър, професор по геонауки. През 2009 г. тя кандидатства за програмата на астронавтите на НАСА.

Екипажът ще има медицинско лице - 29-годишната Хейли Арсенау. Избрана е защото работи като медицинска сестра в педиатричната болница "Сейнт Джуд" в Мемфис, за която Джаред Айзъкман набира средства.

Четвъртият е 42-годишният Крис Семброски, бивш военен летец, който работи в авиоиндустрията.

Екипажът на Inspiration4

Снимка: SpaceX

Мисията е наречена "Inspiration4" ("Вдъхновение"). Тя е замислена от Айзъкман, за да привлече внимание и средства към една от любимите му каузи - детската болница "Сейнт Джуд", която е водеща в изследванията за детските ракови заболявания. Той е дарил за нея досега 100 милиона долара.

Четиримата участници в мисията се подготвят сериозно за нея от пет месеца. На орбита те ще извършат медицински експерименти.