SpaceX изстреля най-голямата ракета в историята на човечеството към космоса. Излизането в орбита бе осуетено в последния момент със самоунищожението и на двете степени. Това накара множество медии да определят старта като провал.

Вижте най-детайлните снимки от последното изстрелване на Starship >> >> >>

Как се стигна до "бързо непланирано демонтиране" на Starship и защо неуспехът накара Илон Мъск да се зарадва?

Снимка: SpaceX

Успехите

На първо място този път всички 33 двигателя на първата степен стартираха едновременно и работеха по план. Нямаше спиране по време на първата фаза от изстрелването.

Starship достигна 70 километра надморска височина по план. Никога досега ракета с толкова много двигатели не е стигала толкова далеч.

Постижението е възможно и благодарение на модификациите на ракетната площадка. Този път имаше надеждна водна и акустична защита. Нямаше изкъртени парчета бетон, летящи и потенциално повреждащи двигателите.

Всъщност след изстрелването площадката е в толкова добро състояние, че на нея могат да бъдат проведени статични тестове още тази година.

Според предварителни изчисления метановият двигател Raptor вече е летял повече от ракетния двигател F-1 на Saturn V. Това не е окончателна статистика, но Raptor е в процес на активни тестове от 2016 година. SpaceX постоянно подобрява конструкцията му.

SpaceX доказа, че е възможно 33-двигателя да работят в синхрон, за да изстрелят гигантска ракета в орбита.

Какво се обърка?

SpaceX реши да опита метод за "горещо разкачане" на първата и втора степен. При него двигателите на втората степен се активират директно върху бустера. На теория това обещава повишена ефективност.

От кадрите обаче се вижда, че двигателите на бустера прогресивно отказват след горещото отделяне.

Ако можем да се доверим на телеметрията от полета на Starship, то се наблюдава значително отрицателно G в бустера по време на този етапа. Към него е предадена повече сила, отколкото се очакваше. Това от своя страна води до повреди.

Според една от теориите, горещото отделяне и създалото се отрицателно G са накарали горивото в резервоарите да се отлепи от дъното. Това е довело до стрес в двигателите. Повторното им запазване и връщането на бустера се оказва неуспешно. SpaceX унищожава първата степен.

SpaceX се надяваше да приземи меко Super Heavy в Мексиканския залив, за да тества процесите на повторно влизане и кацане.

Втората степен на Starship продължи да лети за кратко време след отделянето си. SpaceX се надяваше да установи връзка с космическия кораб на целевата надморска височина от 250 километра.

Но телеметрията от превозното средство беше загубена около осем минути след излитането. Така системите за повторно навлизане в атмосферата не са били тествани.

Според различни радарни инспекции голямо парче - най-вероятно носа на ракетата е паднал във водите около Пуерто Рико. Това предполага, че втората степен ще има успешна способност за навлизане обратно в атмосферата, когато това може да бъде тествано.

Фактите

Втората тестова мисия на Starship летя по-дълго и по-високо от първия си тестов полет на 20 април, който се провали много по-рано.

SpaceX все още смята втория опит за успешен. Последният телеметричен сигнал показва, че Starship е достигнал 148 километра височина, преминавайки официалната граница с космоса, която е на 100 км надморска височина.

33-те двигатели на 120-метровата ракета работеха безпроблем в целия първи етап на мисията. Това показва, че SpaceX са научили доста уроци от неуспеха си на 20 април.

Към днешна дата нито една друга държава или организация не е близо до тестването на ракета със способностите на Starship.

НАСА избра Starship като лунен спускаем апарат за своята мисия "Артемида 3", която е планирана да превози астронавти до Луната в края на 2025 г. или началото на 2026 г. А плановете на SpaceX за огромната ракета се простират далеч отвъд Луната - до Марс и отвъд.

Пентагонът също има големи планове за Starship. Ракетата ще може да извежда 150 тона или буквално десетки тежки или стотици по-малки спътници в ниска околоземна орбита. Тя дори може да се използва за спешна доставка на оборудване на Земята или извеждане на космически станции и платформи от ново поколение.

Производството на двигателите Raptor върви с пълна сила, а следващият тест на Starship може да се очаква най-рано през пролетта на 2024 година. Може да си припомните и първия тест на мега-ракетата и да го сравните с втория опит.