Дисплеите от тип "електронно мастило" имат някои безспорни предимства, но при използване в по-малки устройства като четци на е-книги. Сега на пазара излиза голям E Ink монитор - и на голяма цена.

Китайската компания Dasung разработи първия в света 25,3-инчов E Ink екран Paperlike 253. Според предварителните информации, необикновеният модел ще бъде няколко пъти по-скъп от класическите течнокристални цветни монитори дори с по-голям диагонал.

E Ink екраните са добре познати на читателите на електронни книги, но мониторите с тази технология остават екзотика по очевидни причини. Електронното мастило е технология за показване на информация, която симулира конвенционален печат върху хартия, възползвайки се от явлението електрофореза.

За разлика от течнокристалните дисплеи, които използват матрица, за да формират картината, електронната хартия създава изображението от отразена светлина. E Ink дисплеите могат да съхраняват текст и графики достатъчно дълго време, без да консумират електрическа енергия, освен за промяна на изображението.

Тази технология е чудесна за четци на електронни книги - нормално, книгите са черно-бели, а освен това E Ink екраните не избледняват и не блестят на слънчева светлина. Но монитор за настолен компютър с такава технология има сериозни ограничения. Dasung позиционира своя Paperlike 253 специално за работа с текст и цифри.

Компанията е разработвала първия в света 25,3-инчов монитор с електронно мастило в продължение на шест години. Това е нейният втори подобен модел, след като по-рано представи 13-инчов E Ink монитор.

Paperlike 253 е оборудван с монохромен E-Ink дисплей с разделителна способност 3200×1800 пиксела и използва собствена технология Dasung Turbo, която осигурява по-висока честота на опресняване и по-бърза реакция. Корпусът на монитора е изработен от алуминий, а специалният дизайн на стойката позволява използване на дисплея както в пейзажна, така и в портретна ориентация.

Цената на Dasung Paperlike 253 все още не е обявена официално, но според някои източници, тя ще варира от 1500 до 3000 долара, което прави E Ink мониторът няколко пъти по-скъп дори от цветните течнокристални монитори с много по-голям диагонал.