Германските власти потвърдиха официално информацията, че хакерска атака косвено е причинила смъртта на пациент от болница в Дюселдорф. Жена, нуждаеща се от спешно лечение, е починала заради забавяне и преместване в друг град, заради хакерска атака към един от софтуерите на болницата.

Университетската болница в немския град Дюселдорф изпитва затруднения с компютърните си системи от миналата седмица, но разследващи откриват проблема с голямо закъснение. Системите на болницата последователно се сринали и специалистите в нея започват да губят достъп до информацията. Поради тази причина редица операции и прегледи биват отложени или пренасочени.

От болницата потвърждават слуха за рансъмуер атака, при който хакери искат откуп, за да отключат системите, но разследващи твърдят, че по-скоро става въпрос за атака към един от допълнителните софтуери, които използват в болницата. В Германия започва сериозно разследване по случая, а министърът на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия допълни информацията с това, че има общо 30 криптирани сървъри на различни институции.

Интересна подробност в случая е, че след като са научили за това какъв проблем са създали и какво е произтекло от действията им, хакерите са предоставили ключ за декриптиране. Те не са знаели, че атаката им в крайна сметка е засегнала болница и може да отнеме човешки живот.