Миналата седмица главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела продаде около половината от акциите си в компанията. Информацията за това идва от Американската комисия по ценни книжа и борси, това съобщава изданието The Wall Street Journal.

На 22 и 23 ноември Сатя Надела продаде 838 584 ценни книжа на стойност 285,4 милиона долара. Преди това Надела притежаваше около 1,7 милиона акции на Microsoft. За Надела това е най-голямата единична продажба на акции на Microsoft, пише InsiderScore.

"Сатия е продал около 840 000 акции от своя дял на Microsoft с цел лично финансово планиране и диверсификация. Той е ангажиран с продължаващия успех на компанията и разполага с активи, които далеч надхвърлят изискванията, определени от борда на директорите на Microsoft", се казва в официално изявление на говорител на Microsoft, което цитира WSJ.

Според анализатори Надела е продал акциите си, тъй като от началото на 2022 г. щатът Вашингтон налага 7% данък върху дългосрочните капиталови печалби над $250 хил. годишно. В понеделник цената на една акция на компанията се повиши с повече от 2% до $338.

Forbes съобщава, че за последните 12 месеца 20 милиардери, като Марк Зукърбърг и Джак Дорси, са продали значително количество акции от своите компании.