Съдебната комисия на Сената в САЩ ще гласува следващата седмица дали да призове за изслушване изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси. Поводът е, че социалната мрежа ограничи разпространението на публикация на вестник New York Post, която критикува кандидата за президент Джо Байдън.

В публикацията е имало имейли, които са били придобити незаконно от компютър, съдържащ лични съобщения, снимки и видеокадри на сина на Байдън - Хънтър Байдън. Тя подновява обвиненията, подети срещу Джо Байдън от лагера на президента Доналд Тръмп, според които той е помогнал на украинската газова компания "Бурисма" да избегне разследвания за корупция в Украйна.

Хънтър Байдън е бил в надзорния съвет на Бурисма от 2014 г. до 2019 година. През част от този период Джо Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама.

Twitter заяви, че статията нарушава правилата на социалната мрежа, тъй като съдържа лична информация като имейл адреси и телефонни номера. Facebook също ограничи разпространението на статията.

Сенатор Тед Круз от републиканската партия, подкрепяща Тръмп, обвини Twitter и Facebook, че се намесват активно в предстоящите избори за държавен глава и заяви пред репортери, че комисията ще реши следващия вторник дали да привика Дорси.