YouTube обяви в началото на седмицата, че пуска новата си функция Shorts. Според източник от компанията, тя представлява "кратко видео изжиявяване за потребителите, които искат да снимат кратки, завладяващи клипове, използвайки само мобилните си телефони". По същество - директен конкурент на китайското приложение TikTok.

Видеоклиповете ще са с дължина до 15 секунди. Те ще позволят на хората да използват нова, многосегментна камера, за да съчетаят множество клипове. Ще има и опция за запис на видео с музика от селекция от песни, подобно на начина, по който потребителите могат да създават видеоклипове на TikTok.

Тази седмица бета версията на Shorts ще бъде пустана в Индия. Припомняме, че страната забрани TikTok, както и десетки други приложения, собственост на китайски фирми през юни, заради опасения за националната сигурност. Изглежда Google, която е собственик на YouTube, иска да се възползва точно от това.

Пускането на Shorts идва точно когато технологичният гигант Oracle потвърди, че е представил предложение да бъде "доверен доставчик на технологии" в САЩ за компанията майка на TikTok - ByteDance. Сделката идва след натиск на администрацията на президента Доналд Тръмп за прекъсване на връзките с Китай, отново заради опасения за националната сигурност.

Компанията майка на Google, Alphabet, пък беше една от многото компании, за които бе съобщено, че се интересуват от участие в TikTok.

А YouTube съвсем не е единствената технологична компания, която стартира конкурент на TikTok. Facebook например предостави опцията Instagram Reels в началото на август. Тя позволява на потребителите да създават видео съдържание с кратка форма в социалната мрежа.

Snapchat миналия месец също стартира нова функция, която позволява на потребителите да разпространяват видеоклипове с популярни песни, подобно на начина, по който работи TikTok.