Хакери са откраднали около 200 милиона долара от крипто платформата "Миксин" (Mixin) в събота, съобщи днес в социалната мрежа Екс компанията. Според експерти това е най-голямата кражба на криптоактиви от началото на годината, предадоха Ройтерс и БТА.

"Миксин", която според профила й в "Линктин" е базирана в Хонг Конг, съобщи, че базата данни на доставчика на облачни услуги за нейната мрежа е била "атакувана от хакери, което е довело до загуба на някои активи", както и че "средствата се равняват на приблизително 200 милиона щатски долара".

Компанията се самоопределя като мрежа за прехвърляне на цифрови активи. Тя има 1 милион потребители, се посочва на официалната й страница.

"Миксин" не позволява на потребителите да теглят средствата си от платформата, но трансферите в рамките й не са били засегнати, а услугите ще бъдат възобновени след отстраняване на "уязвимите места".

Компанията ще обяви по-късно как ще се действа относно загубените активи, се посочва в нейно съобщение.

Според данни на компанията за блокчейн анализи "Елиптик" (Elliptic) това е десетата най-голяма крипто кражба на всички времена по обем на откраднатите криптоактиви, както и най-голямата от началото на 2023 г.

Миналата година хакери са откраднали крипто активи на стойност 3,8 милиарда долара, според аналитичната фирма "Чейнанализис" (Chainalysis)