Apple започна да разработва свой собствен мобилен модем още през 2018 г., преди да закупи основния бизнес на Intel на това поле. По-рано се смяташе, че разработените от компанията модеми ще се появят в смартфоните на Apple още тази година, но сега източниците предполагат, че те ще станат реалност в края на следващата година. В същото време се разработват контролери за Wi-Fi и Bluetooth, които ще заменят съответните компоненти, произвеждани от Broadcom.

Както отбелязва Bloomberg, позовавайки се на свои източници, през 2025 г. Apple ще замени компонентите на компанията със собствени решения. Гигантът от Купертино все още е най-големият клиент на Broadcom, който генерира около 20% от приходите ѝ в размер на 7 милиарда щ. долара, но сътрудничеството между тях ще продължи, след като контролерът за Wi-Fi и Bluetooth бъде заменен с компонент, проектиран от Apple. Забележително е, че в бъдеще Apple иска да интегрира в едно решение клетъчния модем, Bluetooth контролера и Wi-Fi контролера.

На Apple се падат около 22% от приходите на Qualcomm, което позволява на последната да генерира до 10 млрд. щ. долара в парично изражение всяка година. Смартфоните продължават да бъдат основен източник на приходи за Apple, като генерират до 394,3 млрд. щ. долара годишно. Този мащаб на дейността позволява на компанията да оптимизира структурата на компонентите си, като разработва собствени решения вместо компоненти на трети страни, за да получи функционални предимства и да концентрира печалбите в свои ръце. С течение на времето, както съобщава Bloomberg, Apple ще замени и продуктите на Broadcom, отговарящи за приемането и предаването на радиосигнали и безжичното зареждане.