Информация от запознати източници, цитирани от Nikkei Asian Review, сочи, че Huawei планира пускането до края на годината на 8K телевизор с 5G възможности. Модемът ще му позволи да изтегля съдържание с висока резолюция без необходимостта от бърз фиксиран интернет, предава Mobile Bulgaria.

Според изданието телевизорът ще може да се използва и като рутер за осигуряване на достъп до интернет за всички устройства в дома. Чрез този продукт компанията цели да разшири екосистемата си в сферата на потребителската електроника, предлагайки телевизори, смартфони, носими устройства и умни домакински уреди.

Huawei има частичен опит в сферата на телевизорите, тъй като подразделението ѝ HiSilicon Technologies е вторият по големина производител на чипсети за такива устройства след MediaTek. HiSilicon разработва и 5G модемите на компанията, които ще са от ключово значение за новия тип продукти. В момента най-големият производител на 8K панели с високо качество е Samsung Display.

Редица производители на телевизори се подготвят да пуснат 8K продукти, като по време на CES тази година Samsung, LG Electronics, Sharp, TCL и Hisense показаха такива продукти. Според прогнози на IHS Markit доставките на 8K телевизори ще нараснат от 20 000 броя през миналата година до 430 000 през настоящата и 2 милиона през 2020.

Nikkei Asian Review съобщава още, че Huawei разработва собствени процесори, които ще са предназначени за компютрите, които произвежда. По данни на IDC компанията е доставила около 1 милион броя преносими компютри през 2018 на фона на общите доставки от около 259 милиона устройства.

Според анализаторите компютърният бизнес на Huawei постига добри резултати в Китай, където пазарният ѝ дял през 2018 е достигнал 4%. Компанията си е поставила за цел да влезе в топ 5 на производителите на компютри до 2021 и възнамерява да утрои доставките на такива устройства през настоящата година.