Лятото е към своя край, а 15-септември е важна дата не само за всички ученици, но и за родителите. Към традиционните приготовления за новата учебна година, като търсене на учебници и купуване на дрехи, днес има добавени няколко новости.

Дигиталното или дистанционно обучение представи няколко нови проблема за родителите, които трябва да гарантират достъпа до онлайн часовете на своите ученици. Това е свързано с осигуряването на добра среда вкъщи и необходимо устройство с връзка към интернет.

По всяка вероятност онлайн обучение ще има и през учебната 2021/2022 година. Учители, ученици и експерти са почти единодушни - най-оптималното устройство за учене от дома е лаптопът. Той има своя камера и микрофон, клавиатурата му е удобна, а екранът доста по-подходящ за очите на подрастващите, спрямо този на таблетите и смартфоните.

Лаптопът носи и допълнителни преимущества, свързани с по-лесното писане на домашни и търсене на информация в интернет. На много родители предстои да купят лаптопи за своите ученици, които или изпитват трудности със стария преносим компютър или са учили от друго устройство.

Днес ще ви запознаем с няколко лаптопа, които спокойно можем да наречем едни от най-добрите и изгодните на пазара. Моделите, за които ще прочетете по-надолу са позиционирани в различни ценови класове, но общото между тях е, че винаги предлагат нещо повече от останалите си конкуренти в сегмента. Те се характеризират и с перфектното си съотношение между цена и качество.

Ето кои са лаптопите, подходящи за всеки ученик:

ACER ASPIRE 3

Снимка: ACER

Това е един от най-достъпните лаптопи. За цена от около 650 лева моделът предлага двуядрен процесор на AMD, вградена видео карта AMD Radeon R3 Graphics. Оперативната RAM памет е 4GB, а свободното пространство се гарантира от SSD с капацитет от 256GB.

Моделът е без операционна система.

Цялостната конфигурация, която е на цената на смартфон от средния клас гарантира, че ученикът ви ще може да се обучава онлайн по най-добрия начин - от лаптоп.

Тежките нови игри най-вероятно няма да вървят на лаптопа, но за сметка на това той е идеален за работа с програми, сърфиране в интернет, слушане на музика и гледане на филми. ACER ASPIRE 3 е много удачен избор за първи лаптоп на децата между 1-ви и 5-и клас.

ASUS M515DA

Снимка: ASUS

Малко по-нагоре в сегмента на достъпните лаптопи е моделът ASUS M515DA-WB301. Той вече има 8GB, вместо 4GB оперативна RAM памет. Процесора отново е двуядрен на AMD, но по-добър от семейството на Ryzen - 3 3250U. Видеокартата е вградена и е дело на AMD. Вътрешното пространство се осигурява от SSD с капацитет от 256GB.

Моделът се отличава с повечето оперативна памет, което означава едно - по-лесна и интензивна работа с програми и по-голяма издръжливост при отваряне на множество подпрозорци в браузъра.

Лаптопът отново не е геймърска машина, но предлага повече от достатъчно за всеки ученик. По-добрите му параметри го правят подходящ и за начални стъпки в програмирането. Трябва да се има предвид, че моделът е без операционна система.

Lenovo IDEAPAD 3

Снимка: Lenovo

Това е едно от най-атрактивните предложения с цена под 1000 лева. Lenovo IDEAPAD 3

идва с 4-ядрения процесор AMD Ryzen 5 3500U и вградена графична карта Radeon Vega 8 Graphics. Операционната RAM памет е 8GB, а за вътрешното пространство отговаря 256GB SSD. Екранът е 15,6-инчов.

Дизайнът на машината е стилен, а възможностите и са подходящи за всеки ученик, без значение от възрастта му. Лаптопът е идеален за работа, а параметрите му позволяват и пускането на някои леки игри в свободното време.

Lenovo IDEAPAD 3 е добър избор, ако искате да дадете повече перспективи на своето дете, защото моделът е удачен за програмиране, уеб дизайн и други първи стъпки в сферата на ИТ.

Преди да започнете работа с модела, трябва да бъде инсталирана операционна система.

ACER ASPIRE 5

Снимка: Acer

Версията на лаптопа с чип на AMD е най-достъпният начин да имате 8-ядрен процесор.

Лаптопът разполага с AMD Ryzen 7 5700U, а вградената графична карта е AMD Radeon Graphics. Оперативната RAM памет е 8GB, а вътрешното място е 512GB SSD.

Моделът е с операционна система WINDOWS 10 HOME.

Лаптопът се гордее с бързата си Wi-Fi 6 връзка и наличието на USB-C. Дизайнът е тънък, а лаптопът тежи под 2 килограма.

Моделът е изключително подходящ за програмиране и научаване на първите стъпки в уеб дизайна.

ACER SWIFT 3

Снимка: Acer

Това е един от най-достъпните лаптопи с 6-ядрен процесор. ACER SWIFT 3 идва с AMD Ryzen 5 4500U, оперативната RAM памет е 8GB, а вътрешното пространство разчита на SSD с капацитет от 512GB.

Моделът е с операционна система WINDOWS 10 HOME.

Дисплеят е 14-инчов IPS с добро цветово покритие, а цялото тегло на конфигурацията е едва 1,2 килограма.

Мощният процесор и добрият екран правят лаптопа добър избор за ученици, които искат да се развиват в сферата на програмирането и графичния дизайн.

Лаптопът може да се справя и с някои по-нови игри, като стратегиите Stellaris и Civilization VI, но не може да се нарече геймърска машина.

ASUS ZENBOOK 14

Снимка: ASUS

Една от най-стилните машини в списъка ни идва с екран, имащ 97% покритие от sRGB. Това, както и мощните параметри, превръщат ASUS ZENBOOK 14 в идеалната машина за всеки графичен дизайнер.

Процесорът е 6-ядрен AMD Ryzen 5 4500U, оперативната RAM памет е 16GB, а вътрешното пространство се осигурява от SSD с капацитет от 512GB.

Моделът идва с оригинален Windows 10.

ASUS ZENBOOK 14 позволява работа с по-натоварващи програми, а тънкият му дизайн го прави по-компактен и мобилен от останалите конкуренти.

Lenovo IDEAPAD GAMING 3

Снимка: Lenovo

Това е едно от най-балансираните мощни устройства, които може да намерите на пазара. Lenovo IDEAPAD GAMING 3 предлага атрактивната комбинация от видеокартата NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti 4GB с процесора AMD Ryzen 7 4800H. Тази конфигурация предлага повече мощ, спрямо алтернативата с процесор на Intel.

Операционната RAM памет е 8GB, а за вътрешното пространство отговаря 512GB SSD. Екранът е 15,6-инчов.

Lenovo IDEAPAD GAMING 3 е един много добър избор за ученически и студентски лаптоп. Той има мощна конфигурация, позволяваща не само играенето на най-новите гейм заглавия, но и научаването на ключови умения свързани с 3D моделирането и работата с тежки програми. Екранът има по-слабо sRGB покритие, което е недостатък при работата с Photoshop.

Истината е, че конфигурацията за геймърските и работни ИТ машини често е напълно еднаква или сходна.

Покупката на Lenovo IDEAPAD GAMING 3 би дала на детето ви добър старт, ако то има интерес към ИТ сферата. Освен това лаптопът струва с между 1000 и 1500 лева по-малко от по-мощните си конкуренти, запазвайки въпреки това голяма част от способностите им. Трябва да се има предвид, че моделът е без операционна система.

ACER ASPIRE 5

Снимка: ACER

Ако искате да предоставите най-доброто на детето си, но то да не се разконцентрира от игри, то Acer Aspire 5 е доста добър избор.

Лаптопът идва с мощния Core i7 процесор на Intel, има 12GB оперативна RAM памет, а видеокартата му е NVIDIA GeForce MX350 2GB. За вътрешното пространство отговаря SSD с капацитет от 1ТB.

Екранът е 15.6-инчов, но sRGB покритието му е само 55% и не е много удачно за графични дизайнери. Вместо това, използваният IPS панел няма ШИМ регулиране на яркостта, което го прави може би най-щадящия очите дисплей в класацията ни.

Моделът е с операционна система WINDOWS 10 HOME.

Въпреки това лаптопът има всичко необходимо, за да се превърне в работната станция на вашето дете. На него то може да програмира и научи триковете на 3D моделирането. Ако все пак ученикът ви обича да играе игри, то популярните мултиплеър заглавия няма да са трудност за машината.

 

*В текста има продуктово позициониране