Най-изгодните и изкушаващи технологични оферти винаги идват в края на годината. Празничният сезон обикновено е свързан с различни промоции и отстъпки, а потребителят често остава объркан от огромното разнообразие.

Една от предпочитаните технологични покупки в края на всяка година е телевизорът. Стига да сте влизали в някоя от големите вериги, знаете колко изкушаващи 4К предложения има вътре.

Но не всички телевизори са еднакви, а изборът е свързан с множество тънкости. Да, днес почти всички екрани на пазара са с 4К резолюция. Приликите между тях обаче свършват дотук.

Забавяния в картината и засичане, бледи цветове и "блийд" или течове на светлина от панела характеризират много от изгодните на пръв поглед оферти.

Всъщност, от личен опит можем да споделим най-голямата тънкост при избора на нов телевизор. Помолете служителя на щанда да спре зареденото рекламно клипче и да ви пусне видео от YouTube. Причината е, че в рекламните изображения настройките могат да прикрият някои от недостатъците на екрана.

Ако искате да устроите истински празник за очите си, трябва да минете една стъпка над "тренда 4К".

Магията на OLED

Ако искате да се насладите на по-богати и по-светли изображения, то трябва да потърсите панели от по-висок клас. В този случай най-вероятно ще срещнете означението OLED.

Светлината в мнозинството от предлаганите телевизори идва от LED светодиоди с микроскопични размери. OLED технологията, обаче, разчита на диоди за излъчване на органична светлина.

В този случай всеки пиксел е независим от другите, а телевизорът може да създаде контраст, непостижим за стандартните LED модели.

снимка: Samsung

OLED панелите се отличават още с абсолютно черно, чисто бяло и брилянтни цветове. Те имат по-голяма автентична цветова палитра и са без "блийд".

Други предимства на OLED дисплеите са свързани с перфектно големия ъгъл на гледане и липсата на забавяне при показването на бързодвижещи се обекти.

Това ги превръща в най-доброто решение за гледане на спортни мачове или играенето на игри. Бонус е и изключително ниската консумация на ток. OLED технологията е водеща в енергоспестяващите си качества.

Освен високото качество и икономически ползи OLED дисплеите са характеризират с ниско ново на синя светлина и са без трептене. Това ги превръща в може би най-добрия избор за очите ви.

Можем да ви пишем много за ползите и качествата на OLED панелите, но истината е, че е най-добре сами да се убедите в качествата им с очите си. За сметка на това си заслужава да видим кой има водещо място на пазара.

От 2004 година Samsung произвежда OLED екрани. Южнокорейската компания се превърна в лидер на пазара в доставката на OLED дисплеи за смартфони. 70% от OLED панелите, използвани от Apple за iPhone 14, са дело на Samsung.

През 2022 година се случи и още нещо. Samsung реши да приложи върховите си OLED технологии, за да създаде перфектния OLED телевизор. Новите OLED модели на Samsung получиха отлични ревюта от престижните TechRadar, What Hi-Fi и Expert Reviews. Сега е време и ние да ви запознаем с тях.

65 инча кристално качество

65-инчовият OLED 4K Smart TV S95B се продава на пазара у нас заедно с "по-малкия" си 55-инчов събрат. Моделите използват Quantum dot технология и дебютираха тази години,получавайки множество похвали заради комбинацията от технологиите, които предлагат.

Освен върховия OLED панел, моделите разполагат с новия Neural Quantum процесор, снабден с изкуствен интелект. Благодарение на него процесорът може да превърне всеки 720р филм в пълнокръвно 4К. Всъщност без значение от началната резолюция, всеки един кадър може да се трансформира в 4К. Мащабирането се постига с помощта на данни, генерирани от 20 невронни мрежи.

снимка: Samsung

OLED 4K Smart S95B серията на Samsung се отличава с изключително живи цветове, благодарение на Quantum dot. Те са толкова наситени и живи, че моделът е сертифициран от PANTONE. Какво означава това? Ако сте графичен или уеб дизайнер, дигитален художник или професионалист в сферата на цветовете може, то може да ползвате телевизора за работа, а не само за забавления. Параметрите му са много по-добри от редица професионални дисплей за компютри, продавани на пазара.

Технологията Real Depth Enhancer прави кадрите по-дълбоки и максимално близки до реалността, такава каквато я виждате с очите си. За по-добрия контраст и истински черното черно помага технологията за квантов HDR.

Екранът има и 120Hz честота на опресняване. Това го превръща в дисплей за професионален гейминг. При игра няма да се сблъскате с никакво забавяне или насичане на картината. Всъщност, ако играете мултиплейър игри ще имате предимство пред съперниците ви с, които играят на екрани с 60Hz честота на опресняване.

снимка: Samsung

OLED моделите на Samsung са идеалният избор и за домашно кино. Това се дължи на звуковите им характеристики. Телевизорите са с многопосочни високоговорители, поддържащи Dolby Atmos технологията. Системата OTS (Object Tracking Sound) насочва звука, така че той да се движи през пространството заедно с посоката на движение на обектите.

Както става ясно от името на серията, 55- и 65-инчовите варианти на OLED 4K Smart S95B на Samsung са умни устройства. Всъщност те са толкова мощни, че могат да се превърнат в център на умния ви дом. С телевизора например може да контролирате прахосмукачката си робот.

Функцията MultiView позволява на екрана едновременно да се гледа различно съдържание, отделено в различни прозорци. Може да гледате мач и да скролвате из някой сайт, може да играете и гледате клип от YouTube. Опциите ви са безкрайни.

Свързването с компютър или телефон става за секунди. Благодарение на това вие може да ползвате телевизора за видеоконференции, работа, учене или да играете РС игри на него. Когато не ползвате телевизора може да го превърнете в истинско произведение на изкуството чрез Ambient Mode. В този режим може да зареждате любимите си картини, снимки или плакати, които екранът да показва, когато не го ползвате. Тъй като телевизорът е с OLED технология, сметката ви за ток ще бъде в обичайния си вид.