Правилната употреба и съхранение на едно зарядно за лаптоп удължава употребата му и намалява риска от електрически повреди, както в самия адаптер, така и в лаптопа. Зарядното се състои от захранващ кабел, трансформатор (преобразувател) и кабел за ниско напрежение (който е с букса за включване към лаптопа). Кабелите на зарядното може да дефектират заради механична повреда (например, когато кабела е сдъвкан от домашен любимец), а самият захранващ адаптер за лаптоп може да се повреди заради удар или прегряване. Има няколко лесни правила за употреба на зарядно за лаптоп, с което ще си осигурите продължителна и безопасна употреба.

Внимавайте с температурите

В случай че зарядното за лаптоп не се охлажда правилно, е възможно то да прегрее, особено когато говорим за мощни адаптери като 230 ватовото зарядно за лаптоп Lenovo. Не го оставяйте в чекмедже или в чантата на лаптопа. Друг вариант за прегряване е, когато лаптопа се използва в легло и зарядното е покрито с одеяла или чаршафи. Поставете зарядното на открито място върху твърда повърхност с достатъчно пространство за охлаждане, примерно на бюро или шкаф и не го покривайте с предмети, книги, покривки и тн.

Пазете кабелите на адаптера

Друг вариант за повреда е недостатъчна дължина на кабелите на зарядното. Това се случва, когато няма контакт наблизо или те са под лош ъгъл спрямо захранващата букса на лаптопа. Пречупване на кабела веднага след захранващата букса или на ръба на бюрото са предпоставки за повреда и това често се наблюдава при модела зарядно за лаптоп Acer, който няма захранващ кабел и щепсела е директно върху кутията. Това е валидно, и когато захранващият адаптер е поставен на място, през което преминават хора и има шанс някой да се спъне в него. За да намалите шанса от пречупване или скъсване на кабелите на зарядното ги оставяйте свободни, да не са опънати, ако е необходимо използвайте удължител. Планирайте работното място, на което ще се използва лаптопа, като се съобразите с горните условия.

Правилно пренасяне и съхраняване

Пречупване на кабела на зарядното може да се получи и от начина на съхранение и транспорт. Кутиите на повечето адаптери са с прави ъгли и ако кабела за ниско напрежение се навива около кутията той се прегъва и шанса да се пречупи е сериозен. Не го намотавайте по този начин и ако често се налага да го пренасяте, помислете за второ зарядно за лаптоп. Също така изключвайте зарядното от лаптопа преди да го приберете в чантата или калъфа. Ако лаптопа влиза плътно, се увеличава шанса за повреда на захранващата букса.

Използвайте разклонители с предпазители

Използвайте разклонител с предпазител за да намалите риска от повреда в следствие от токов удар в електрическата мрежа. Самите зарядни за лаптопи, предпазват лаптопа от електрически удари, но вие може да го предпазите като използвате разклонител с предпазител. Цената на един предпазител може да бъде и стотинки докато оригиналнo заряднo за лаптоп може да достигне цена от 200лв.

Пазете зарядното от течности

Както всяко устройство с електрическо захранване така и зарядните за лаптопи могат да дефектират и да причинят сериозни щети, ако бъдат намокрени и залети с вода или други течности. Не ги поставяйте до саксии, бутилки или чаши с вода. Ако дъжд е намокрил чантата на лаптопа, бъдете напълно сигурни, че вода не е попаднала в зарядното устройство преди да го използвате.

Пазете го от домашни любимци

Кучета, котки и зайци е възможно да прегризат кабела за ниско напрежение. Пазете зарядното и домашните любимци, като го поставяте на недостъпно за тях място или като си закупите репелент за домашни любимци. Репеленти за ограничаване и отблъскване на домашните любимци може да откриете в зоомагазините.

Когато прилагате горните правила за съхранение и употреба, освен че намалявате шанса за дефект на зарядното, редуцирате и възможността за дефектиране батерията на лаптопа. Ако една батерия за лаптоп е силно разредена е възможно тя да дефектира. В случай че сте установили, повреда в зарядното или просто сте го изгубили, не използвайте лаптопа докато той се изключи. Оставете 5-10% заряд на батерията. Това е един разумен минимум, на който да изключите лаптопа и да потърсите решение на проблема.