Малка калифорнийска компания продължава да печели пари от 3,5-инчови дискети. Тя не произвежда тези продукти, а изкупува неизползвани и употребявани дискети от всички краища на Щатите. След като запаметяващите устройства бъдат проверени и ремонтирани, дискетите се връщат на пазара. Те все още са търсени за обслужване на редица металорежещи машини, шевни машини и самолети.

Floppydisk.com продава около 500 дискети на ден. Според собственика на компанията 3,5-инчовите дискети имат редица предимства пред съвременните цифрови носители. Най-малкото е по-трудно да бъдат хакнати, убеден е търговецът.

Това със сигурност е вярно, като се има предвид, че достъпът до дискети е труден по множество причини - от това да ги държите на бюрото или в сейф до тривиалната липса на отдалечен достъп до флопидисковите устройства. Поради подобни причини, както и поради принципа "не пипай технологията и тя няма да се повреди", само преди три години Пентагонът започна да отказва използването на 8-инчови дискети в системите за управление на ядрения арсенал на САЩ. Интересен факт е, че Floppydisk.com разполага и с налични 8-инчови дискети, ако внезапно се появи търсене за тях.

"Дискетите са много надеждни, много стабилни и са много добре познат начин за прехвърляне на информация към и от машината. Освен това те имат и допълнителната характеристика, че не могат да бъдат хакнати", посочва собственикът на компанията.

В Япония обаче все още най-широко се използва 3,5-инчовата дискета. До неотдавна редица банки в Токио, както и правителствени агенции, използваха почти изцяло дискети. Наредбата за спиране на приемането на данни от дискети и компактдискове в Япония излезе едва това лято, но машината не спира да се върти. Изглежда, че Япония ще прехвърля финансова и статистическа информация на дискети още дълги години.