Екип от изследователи в Сингапур създаде изключително тънка батерия, с дебелина от 1 микрометър. Тя може да се зарежда от човешки сълзи и да захранва с енергия ново поколение смарт лещи, пише Futurism.

Четене на съобщения, GPS упътвания и какви ли още не важни данни могат да бъдат изобразявани директно пред погледа ви без необходимост от носенето на масивни очила за добавена реалност.

Именно създаването на батерия бе спънка пред развитието на умните лещи. Дисплеите например успяха да еволюират значително, като вече има и прозрачни такива.

"Това изследване започна с прост въпрос: могат ли батериите за контактни лещи да се зареждат с нашите сълзи?" каза Лий Сеок Ву, водещ автор на изследването и доцент в Нанянския технологичен университет (NTU) в Сингапур.

Новата батерия е конструиран с помощта на биосъвместими материали и разполага с покритие на базата на глюкоза. То реагира с натриеви и хлоридни йони, за да генерира електричество и да захранва верига. Тези два елемента също се намират удобно в сълзите, което означава, че батерията може да бъде заредена с помощта на естествените ресурси на човешкото тяло.

В експеримент, включващ симулирано око, батерията произвежда ток от 45 микроампера при максимална мощност от 201 микровата - достатъчно, за да захранва интелигентна контактна леща, казаха изследователите.

Технологията все още е далеч от навлизането в мейнстрийма. Първо, малката батерия може да се зарежда и разрежда само 200 пъти. Учените обаче продължават разработката си и вече са сключили договор с компания за контактни лещи.