Huawei планира да лицензира дизайна на своите телефони към трети страни като по този начин ще си осигури достъп до чипове, пишат от Bloomberg.

Базираният в Шенжен технологичен гигант обмисля да лицензира своите проекти на свои партньори, а в замяна ще придобие хардуер, който САЩ забрани да се продава на компанията.

Китайската компания Xnova, вече продава телефони Nova със своя бранд. Телеком гигантът от Китай TD Tech скоро също ще предложи устройства на Huawei със своето лого.

Този ход може да е най-добрият шанс за Huawei да спаси бизнеса си със смартфони, след като санкциите на САЩ прекъснаха достъпа му до ключовия производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing и американците от Qualcomm.

Действията на САЩ срещу Huawei се оценяват като изцяло политически и целящи да ударят китайския технологичен сектор. Huawei обаче има план да започне свое независимо производство на чипове, но процесът ще отнеме няколко години. Междувременно компанията търси начини да продължи своя бизнес със смартфони.