Повечето смартфони са създадени да работят безпроблемно до +40 градуса по Целзий. Летните температури у нас обаче могат да надминат тези стойности, а температурата в оставена на Слънцето кола често е едва поносима дори за хората.

Що се отнася за смартфоните, то високата температура може да ги направи по-бавни, да съкрати живота на чиповете и в по-лошите случаи да нанесе непоправими щети по екрана или пластмасовите материали на корпуса. Високите температури могат и перманентно да намалят живота на батерията ви.

Ето защо, ако искаме да гарантираме добрата работа на смартфона през лятото, на първо място не трябва да го забравяме в колата.

Когато пътуваме, смартфонът не трябва да стои на таблото на Слънце, а по-възможност на по-сенчесто или хладно място.

Наличието на калъфка може да предпазва устройството от удари, но със сигурност пречи на по-доброто топлоотделяне и охлаждане - в най-горещите дни е добре да свалите калъфката му.

Изключването на смартфона също би могло да има полезен ефект. А експертите съветват да не използваме тежки приложения или игри, в най-големите жеги.

Според анализаторите най-предпоставения смартфон към прегряване е iPhone, а операционната му система iOS е създадена да работи безпроблемно до 35º C.