Мина почти месец, откакто Samsung представи новия си флагман - Galaxy S10+. През последната една седмица той бе в ръцете ни, а днес ние споделяме впечатлението си от употребата на смартфона:

На първо място, Samsung Galaxy S10+ е наистина много стилен и приятен на допир. Рамката е метална, дисплеят извит, а гърбът е от стъкло. Като опция се предлага и версия с керамичен гръб, 12GB RAM и 1TB вътрешна памет, наречена Performance edition. Макар екранът да е 6,4 инча, то заради безрамковия си дизайн телефонът стои комфортно в ръката и определено не може да се нарече гигантски. А удобен.

Едно от най-хубавите неща в новия смартфон е, че той е наистина нов. Последните няколко поколения на серията Galaxy S имаха доста сходен еволюционен дизайн, но S10 е напълно различен и революционен. Най-голямата новост е свързана с Инфинити-O дисплея, който заема цялата предна част и дори е без ноч. Екранът е с QHD+ 1440 x 3040 резолюция, а поддръжката на HDR 10+ гарантира възможно най-живите и контрастни цветове.

За двойната селфи камера е предназначен малък елипсовиден прорез, разположен в горния десен ъгъл на екрана.

Вижте как изглежда Samsung Galaxy S10+>> >> >>

Samsung показват вниманието си към детайлите - малка бяла елипса проблясва всеки път около прореза за предните фото сензори всеки път щом активирате селфи режима. И докато сме на темата - DxOMark вече обявиха, че Samsung Galaxy S10+ прави най-добрите и качествени селфита в света.

Това се дължи на използваната комбинация от 10MP сензор с двоен пиксел, f/1.9 бленда и 26 мм оптика, който е съчетан с 8MP сензор с f/2.2 бленда и 22 мм оптика.

Основната камера е тройна. Сухата информация е, че тя разполага с 12МР Dual Pixel сензор със 26 мм оптика и бленда f/1.5-2.4, 16МР сензор с ултра широкоъгълна 12 мм оптика и бленда f/2.2 и 12МР телефото сензор с 52 мм оптика и бленда f/2.4. Отвъд това обаче стои фактът, че вие може да правите изключително качествени снимки - широкоъгълни, с оптично приближение или в стандартен режим, резултатът винаги е на върхово ниво. Вижте галерията по-долу, за да се убедите сами.

Вижте какви снимки прави Samsung Galaxy S10+ >> >> >>

Направата на качествени 4К видеа е нещо, което може да прави дори предната селфи камера, а задната може да снима слоу-моушън клипчета с 960 кадъра в секунда при резолюция 720р или с 240 кадъра в секунда при резолюция 1080р.

Samsung Galaxy S10+

Снимка: Студио КАРЕ за #URBN/Стайлинг: Сирма Маркова

Останахме доволни и от батерията, която спокойно издържа един ден на интензивно натоварване. Ако се ограничавате с употребата на мобилния интернет, камерата и не играете игри, то батерията с капацитет от 4100mAh би могла да изръжи почти 3 дена. Освен това Samsung Galaxy S10+ може да се използва и като своеобразен мобилен пауър банк (power bank), който да зарежда телефоните и аксесоарите на вашите приятели, стига те да поддържат технологията за безжично зареждане.

Сензорът за пръстови отпечатъци е интегриран в дисплея, като Ultrasonic технология сканира светкавично с оптимално висока надеждност. Това се доказва и от сертификатът FIDO. Веднъж взел вашия отпечатък, телефонът ще го разпознае дори и ръцете ви да са мокри или изцапани с храна. Отключването на устройството става и чрез лицево разпознаване.

Смартфонът е водоустойчив и може да издържа потапяне на 1,5 метра дълбочина за 30 минути. Защитата на екрана се гарантира от Corning Gorilla Glass 6, но все пак е по-добре да си закупите протектор и силиконов гръб - никой не би се оплакал от допълнителна защита.

Що се отнася до параметрите на паметта, то потребителите могат да избират измежду варианти с 8 GB RAM и 128 GB памет или 512 GB вътрешно пространство, както и значително по-скъпия вариант с керамичен гръб - Performance edition с 12 GB RAM и 1 TB вътрешна памет.

Процесорът е 8-ядрен Exynos 9820, а той е допълнен от видео ускорителя Mali-G76. Мощността е достатъчна не само за тежки игри, но и за изкуственият интелект Bixby. Освен в ролята си на асистент, активиращ се от малко странния бутон от лявата страна на устройството, Bixby може да ви помага и с автоматичните настройки на камерата.

Приятно впечатление прави и факта, че корейците са обърнали внимание на звука на своя телефон. Благодарение на Dolby Atmos технологията той е доста по-качествен от този на конкурентните флагмани, като същото важи и за слушалките в кутията, които са една идея по-добри от тези на основните съперници на смартфона.

Samsung Galaxy S10+

Снимка: Студио КАРЕ за #URBN/Стайлинг: Сирма Маркова

Единствените неудобство на Samsung Galaxy S10+ е свързан с факта, че стъкленият му корпус и заоблен екран го правят лесен за изпускане, но тези притеснения лесно се премахват с протектор. Отново с протектор се премахва и малко дразнещото зацапване на стъкления гръб при допир.

Решението на корейците да предложат наистина различен дизайн заслужава единствено адмирации, защото не е самоцелно, а е реализирано по възможно най-добрия начин.

След една седмица Samsung Galaxy S10+ се доказа като изключително стилен смартфон, който има наистина впечатляваща камера и възможности. Приятелите ви определено биха се впечатлили от дизайна и снимките, които прави устройството.