Едно от най-очакваните технологични изложения в началото на 2023 г. официално приключи. Организаторите на MWC 2023 обявиха победителите в престижните награди Global Mobile Awards (GLOMO Awards).

За "Най-добър смартфон" беше избран iPhone 14 Pro. Една от основните характеристики на този флагман на Apple е новият му "динамичен остров". Това е блок от сензори и камери, който преди се намираше отгоре, но сега е слязъл по-ниско. Островът реагира в реално време при ползване на телефона: той може да се сгъва и да се разширява в уиджети.

Наградата "Най-добър смартфон" съчетава изключителни резултати, иновации и лидерство в мисленето при оценяването на смартфоните, предлагани на пазара между януари и декември 2022 г., от водещите независими анализатори, журналисти и влиятелни личности в света. Сред другите претенденти за наградата бяха флагманът Pixel 7 Pro на Google, любопитният Nothing Phone (1) и сгъваемите смартфони Galaxy Z Flip4 и Galaxy Z Fold4 на Samsung.

В категорията "Пробив в иновациите на устройствата" Apple отново печели с възможността си да предава спешен SOS сигнал с помощта на сателити. За тази награда се бориха чипът Tensor 2 на Google, Qualcomm Snapdragon и сензорът за камера IMX989 на Sony.

На наградите GLOMO 2023 бяха подчертани и възможностите за сателитна комуникация на Motorola Defy на Bullit. Устройството, задвижвано от чип на MediaTek, използва Bluetooth за комуникация със смартфон и може да изпраща SMS съобщения до всяко място, където има добра видимост към небето.