Споразумението между НАСА и ЕКА предвижда разработката на служебен модул за "Орион" на базата на европейския товарен кораб, използван по програмата Международна космическа станция (МКС). В него ще се намира силовата установка на "Орион", с помощта на която ще могат да бъдат осъществявани маневри в пространството и преминаване на друга орбита. Ще има и системи, нужни на екипажа, сред които прибори за контрол на температурата, установка за подаване на въздух и вода, енергийни батерии и т.н. Служебният модул ще е съединен с кабината до завръщането на астронавтите на Земята.

Вижте снимки на капсулата "Орион" >>

В бъдеще "Орион" ще се използва при най-сложните пилотирани полети, включително до астероиди и до Червената планета. ЕКА трябва да построи служебния модул за "Орион" до 2017 година. За тогава е насрочен първият старт с новия тежък носител SLS, разработван от компанията "Боинг". След 4 години е предвидено изпитанието на кораба с екипаж на борда.

Първият пробен полет на "Орион" трябва да бъде извършен през 2014 г. с ракетата "Делта-4". По време на него "Орион" ще се отдалечи от Земята на около 6000 км - 15 пъти повече от разстоянието до МКС. При завръщането си ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата със скорост почти 32 000 км в час, а температурата на повърхността ще надхвърли 1000 градуса по Целзий. Подобно нещо не е правено от нито един пилотиран космически кораб от времето на полета на астронавти до Луната с "Аполо".