Изкуствените зъби изглеждат като истинските, усещат болка и могат да дъвчат храна. За целите на изследването си учените използвали мишки, но след време то може да помогне и на хора, изгубили зъбите си заради загниване или нараняване, предаде БГНЕС.

Изследователите използвали силата на стволовите клетки, които имат потенциала да участват в създаването на която и да е част на човешкото тяло, за да направят изкуствени зъби. Смесени били два вида стволови клетки, след което те били отгледани в лабораторни условия, поставени в смес от химикали и витамини. Така започнала тяхната промяна.

След пет дни те формирали малки "зъбни пъпки". След това новосъздаденият зъб бил поставен в пластмасова кутийка дълбоко в тялото на мишката, където през следващите 60 дни се превърнал в оформен зъб. Поставянето му в тялото гарантирало, че той има достъп до киселините и химикалите, от които се нуждае, за да се развие по-нататък.

След като се оформил напълно, зъбът бил изваден от кутийката и трансплантиран дълбоко в кост на челюстта на мишката, чийто истински зъб бил изваден. Шест седмици по-късно той се слял с костта на челюстта. Изкуственият зъб имал всички компоненти на нормалния, включително емайл, коронка и корен, както и свързващи фибри, за да се закрепи здраво за костта.

В предишно изследване учените от университета в Токио трансплантирали зъбни пъпки на мишки и чакали да избият над венците. Но като се има предвид колко бавно растат човешките зъби, те смятат, че трансплантирането на напълно оформени зъби е много по-практично. Учените се надяват, че изследването им е стъпка към развитието на нови човешки органи, създадени от собствените клетки на пациента.