Авторите на изследването – Каспар фон Браун и колегите му от Калифорнийския технологичен институт – описват свойствата на двойната звездна система 55 Cnc, която е известна и под индекс HD 75732, в статия в електронната библиотека на Корнелския университет в Ню Йорк.

Тази система се състои от подобно на Слънцето жълто джудже и по-малко масивно червено джудже, известно като 55 Cnc B. Първата звезда се върти около втората на разстояние от около 1000 астрономични единици (една астрономична единица е равна на средното разстояние между Земята и Слънцето).

Двойната звездна система се намира на около 40 светлинни години от Земята. С помощта на оптическия интерферометър CHARA Браун и неговите колеги са уточнили параметрите на звездата 55 Cnc А и орбитите на нейните планети. Оказало се, че една от тях се намира в така наречената обитаема зона на двойната звездна система, в която условията позволяват наличието на вода в течно състояние, а следователно и на живот, пише в. "Класа".

От 1996 г. до 2007 г. учените са открили пет планети, обикалящи около звездата 55 Cnc A. От тях най-голям интерес представлява суперземята 55 Cnc f – планета с твърда повърхност и маса много по-голяма, но все пак съпоставима с тази на Земята. С помощта на CHARA учените установили, че планетата f, чиято маса е 46 пъти по-голяма от земната, обикаля около своите две слънца за 260 земни дни.

Благоприятните за наличието на живот условия се дължат на факта, че през 74% от годината планетата се намира в така наречената обитаема зона. В този период температурата на повърхността на планетата варира от минус 52 до плюс 28 градуса по Целзий.
Ако концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата на 55 Cnc f се окаже достатъчно висока, парниковият ефект може да помогне за задържането на вода в течно състояние дори и когато планетата е извън обитаемата зона, убедени са астрономите.