Макар и да е най-голямата планета, Юпитер е един сравнително непознат свят, като за това си има обяснение.

Докато Марс е четвъртата планета, намираща се на 227 900 000 километра от Слънцето, то макар и пета Юпитер се намира доста по-далеч - на 778 500 000 километра от нашата звезда.

За пръв път Юпитер е бил посетен от сондата Pioneer 10 през 1973 година, която е преминала на 130 000 километра от планетата. Следват мисиите Pioneer 11, Voyager 1 и Voyager 2, които преминават около планетата през 70-те години.

Мисиите Cassini и New Horizons също преминават в близост до газовия гигант, но първият сателит, който влиза в продължителна орбита около него е Juno, като това става чак през 2016 година.

Мисията на сондата е свързана с детайлното проучване на планетата, като тя праща и първите снимки от полюсите на планетата.

В галерията по-горе ще ви покажем 10-те най-красиви снимки, правени на Юпитер до сега, като ще ви споделим и някои интересни факти.

Заради огромното налягане, ядрото на Юпитер е обгърнато от течен метален водород, като според учените това състояние на водорода може да доведе но нова индустриална революция, ако бъде постигнато в стабилно състояние и на Земята.

Снимка : NASA

Карл Сейгън е смятал, че при определени условия живот би могъл да възникне в облаците на Юпитер или на подобна на него планета. Поне за сега няма данни за подобно нещо, но и човешките сонди са все още доста немощни, за да регистрират малки бактерии.

Снимка: NASA

Юпитер отделя топлина, която превишава 2,5 пъти енергията, която планетата получава от Слънцето.

Снимка: NASA

Галилео подкрепя хелиоцентричната теория на Николай Коперник именно след като наблюдава как 4-те големи луни на планетата се въртят около нея. Тъй като той е техният откривател, те са наречени галилееви луни – това са: Йо, Европа, Ганимед и Калисто.

Снимка : NASA

На теория Юпитер е имал потенциалът да се превърне в звезда, но не е успял. Най-малките подобни обекти – кафявите джуджета са само с 10–15% по-едри от Юпитер, но масата им е 80 пъти по-голяма.

Снимка: NASA