Изстрелването на руско-американската междупланетна станция "Венера-Д" може да се състои от края на май до края на юни 2026 г., според съвместния доклад на работната група, публикуван в сайта на НАСА, предава ТАСС, цитирана от БТА.

"Изстрелването от Земята с ракетата "Ангара-А5" от космодрума Восточний ще е възможно през 2026 г. За резервни дати се разглеждат 2027 и 2029 г.", пише в доклада.

Зададеният в него период за изстрелването през 2026 г. е от 30 май до 20 юни с оптималната дата 9 юни. Резервният времеви период е от 25 декември 2027 г. до 16 януари 2028 г. с опимална дата 6 януари 2028 г.

Нови преговори между обединената работна група Роскосмос/Институт за космически изследвания на РАН - НАСА по проекта "Венера-Д" ще се съсоят от 14 до 16 март в Москва.

Вижте как изглежда Венера >> >> >>В космоса космическия апарат "Венера-Д" ще изведе руският ускорителен блок "Бриз-М" или водородният "КВТК". Основните елементи на мисията "Венера-Д" са руски апарати - спускаем и орбитален. Разглежда се възможността НАСА да допринесе за мисията, като създаде управляема атмосферна платформа VAMP (Venus Atmospheric Manoeuvrable Platform).

Друг вариант са няколко малки сонди, създадени на основата на високотемпературна електроника, които ще могат да работят няколко хиляди часа на повърхността на Венера. Те ще могат да се доставят в различни райони на планетата, където ще следят параметри на атмосферата близо до повърхността. Освен това се разглежда възможността за включване на свободно дрейфуващи аеростати или малък субспътник в състава на мисията.

Целта на "Венера-Д" е учените да изследват дали в крайно неблагоприятните условия на Венера съществува живот.

Предишни сонди за изследване на повърхността и атмосферата на планетата бяха изстреляни преди повече от 30 години.

Последната беше руският космически апарат "Вега-2", чийто спускаем апарат се приземи на Венера през 1985 г.

Вижте снимки от повърхността на Венера >> >> >>