Статутът на Плутон отново беше поставен под въпрос, след като ръководителят на НАСА заяви, че смята обекта за планета.

"Само за да знаете, според мен Плутон е планета. Можете да напишете, че директорът на НАСА отново обяви Плутон за планета. Придържам се към това. Така са ме учили, а аз съм ангажиран с борбата за връщането на планетарния статут на Плутон", заяви ръководителят на американската космическа агенция Джим Брайдънстайн.

Вижте всички снимки, които сондата "Нови Хоризонти" направи на Плутон >> >> >>

Плутон е открит на 18 февруари 1930 г. от американския астроном Клайд Томбо.По това време се знае изключително малко за отдалеченият обект и той е обявен за деветата планета от Слънчевата система. Планетарният му статут обаче беше поставен под въпрос 62 години по-късно, след като в същия район на космоса бяха открити други подобни по големина обекти.

През 2005 г. астрономите откриха планета джудже, наречена Ерида, която е с 27 процента по-голяма от Плутон.

Година по-късно Международният астрономически съюз изложи официалното си определение за това какво представлява планета. Именно тогава Плутон изгуби статутът си на такава.

Учените официално обявиха Плутон за "планета-джудже". Много хора обаче останаха недоволни от преквалификацията на обекта.

През 2015 г. мисията на НАСА "Нови хоризонти" направи няколко големи открития, които добавиха гориво към дебата. Сондата откри, че Плутон има собствена атмосфера, специфичен климат и осеян с планини и равнини терен. Открито бе дори наличието на замръзнала вода.

Учените потвърдиха още наличието на метанови дюни и дори предполагат съществуването на подземен океан от течна вода.

Алън Стърн, ръководителят на мисията "Нови хоризонти", призова на Плутон отново да бъде върнат статута на планета. Ученият е убеден, че за планета трябва да бъде считан всеки обект, който няма ядрен синтез и който притежава достатъчно гравитация, за да има сферична форма. 

Противниците на това Плутон да бъде планета обясняват, че тогава за планети трябва да бъдат признати и естествени спътници като Луната, както и обекти от астероидния пояс - като Церера или обекти от Пояса на Куйпер - като Ерида, Седна и Макемаке.

Според някои учени е несправедливо обекти като Титан и Ганимед да не са планети, при положение, че са доста по-големи от Меркурий. Титан има атмосфера два пъти по-плътна от земната, както и реки и морета от течен метан. Ганимед е малко по-малък от Марс, но за разлика от Червената планета има свое действащо магнитно поле.