Проучвайки възможни места за кацане на евентуална сонда на Европа, учените са установили, че повърхността на луната на Юпитер е осеяна с високи ледени шипове.

Шиповете са образувани от сублимацията на леда, а формата им варира от много остри, подобни на игли, до по полегати и широки. Височината им достига няколко десетки метри, а кацането на подобен терен е невъзможно.

Вижте как изглежда Европа >> >> >>

За щастие на учените, не всички части на луната са осеяни с ледени шипове, като според учените те са разпръснати на зони, подобно на горите на Земята.

Малко луни са така интригуващи като Европа - спътникът, имащ глобален подземен океан и повече вода, отколкото Земята. Повърхността на спътника на Юпитер пък е осеяна от ледени разломи - линии пресичащи цялата замръзнала повърхност на луната.

Досега обаче не се знаеха външната обвивка на Европа - според повечето учени тя бе предимно гладка, насечена от разломи, а в някои части червеникава и по-груба, заради излезлите на повърхността соли. Новата информация прави теренът една идея по-разнообразен.

Знае се, че Европа понякога изпуска вода на повърхността от своите недра, а учените се надяват да намерят следи от живот или извънземни микроби, живеещи в огромните подземни океани от течна вода на луната.