Китайският марсоход, носещ името "Чжужун", официално завърши своята мисия по изследване на равнината Утопия Планиция на повърхността на Марс.

Китайската национална космическа администрация (CNSA) обаче планира занапред апаратът да работи усилено за събиране на необработени данни и изображения на Червената планета, с надеждата да проучи дъното на потенциален древен океан.

Вижте снимките направени от китайския роувър на Марс  >> >> >>

"Надяваме се, че като предоставим тези данни на нашите учени, ще можем да получим по-задълбочени знания за геологията на Марс, а след това да разберем дали можем да намерим доказателства за съществуването на древен океан в Утопия Планиция". Това коментира инженерът от CNSA Лу Цзянджун.

Преди "Чжужун" да може да проучи напълно повърхността на Червената планета обаче, той ще трябва да си вземе кратка почивка от средата на септември до октомври. Причината е, че Марс ще се намира на противоположната страна на Слънцето през този период. Това събитие е известно като "слънчева връзка" и крие някои рискове за космическите мисии.

Не е изненадващо, че Китай се стреми да получи колкото се може повече от "Чжужун". В крайна сметка проектирането, производството, пускането и кацането на тези роувъри е изключително скъпо. Цената обаче си заслужава, особено ако наистина бъдат открити доказателства за древен океан на най-близката до Земята планета.