Млякото е следващата суперхрана | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Млякото е следващата суперхрана
EPA/БГНЕС

Млякото е следващата суперхрана

Австралийски учени установиха каква е наноструктурата на млякото, когато го храносмиламе, и са убедени, че тя може да се използва за пренос на полезни съставки.

41 258
Благодарение на откритието, млякото може да бъде превърнато в напитка за отслабване, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

То може да се използва и за създаване на нов вид адаптирани млека за преждевременно родени бебета.

Изследването е първото, което установява точно как се храносмила млякото и как неговите мазнини взаимодействат с храносмилателната система.

Млякото има уникална структура - емулсия от мазнини, хранителни съставки и вода.
В храносмилателната система под въздействието на ензима липаза тя се организира много добре геометрично и става подобна на гъба.

Това улеснява усвояването на полезните мазнини и витамини и те могат да преминат през клетъчната мембрана и да влязат в кръвоносната система.

"Като разкрихме подробно структурата на млякото, имаме потенциал да създадем продукт с мастноразтворими витамини и изграждащи мозъка молекули за преждевременно родени бебета, или напитка, която да забавя храносмилането, така че хората да са сити по-дълго", казва д-р Стефан Салентиниг от университета "Монаш".

По думите му можем да го използваме и като носител за нови форми за доставяне на лекарства.
Млякото е следващата суперхрана

Млякото е следващата суперхрана

Австралийски учени установиха каква е наноструктурата на млякото, когато го храносмиламе, и са убедени, че тя може да се използва за пренос на полезни съставки.

41 258 EPA/БГНЕС
Благодарение на откритието, млякото може да бъде превърнато в напитка за отслабване, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

То може да се използва и за създаване на нов вид адаптирани млека за преждевременно родени бебета.

Изследването е първото, което установява точно как се храносмила млякото и как неговите мазнини взаимодействат с храносмилателната система.

Млякото има уникална структура - емулсия от мазнини, хранителни съставки и вода.
В храносмилателната система под въздействието на ензима липаза тя се организира много добре геометрично и става подобна на гъба.

Това улеснява усвояването на полезните мазнини и витамини и те могат да преминат през клетъчната мембрана и да влязат в кръвоносната система.

"Като разкрихме подробно структурата на млякото, имаме потенциал да създадем продукт с мастноразтворими витамини и изграждащи мозъка молекули за преждевременно родени бебета, или напитка, която да забавя храносмилането, така че хората да са сити по-дълго", казва д-р Стефан Салентиниг от университета "Монаш".

По думите му можем да го използваме и като носител за нови форми за доставяне на лекарства.