Следващият роувър на НАСА, който ще изследва планетата Марс и който е наречен "Марс 2020", ще се приземи в пресъхналата делта Джезеро на Червената планета. Това съобщи НАСА, предаде Франс прес. Роувърът ще издирва следи от минал живот на микробно ниво на Марс.

Вижте как изглежда Джезеро на Марс >> >> >>

Мястото на кацането беше избрано след години на научни дебати и спорове. Преди 3,5-3,9 милиарда години кратерът на Джезеро е бил езеро с дълбочина 500 метра, от което е потегляла мрежа от реки. Широчината на кратера е 45 километра. Специалисти смятат, че кратерът "може да е събрал и съхранил минали органични молекули и други потенциални признаци на живот на микробно ниво".

Джезеро е бил избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата, която преди да стане студена и суха е имала езера и може би океани, разказват учените. Те смятат, че там може да има най-малко пет типа скали, сред които глини и карбонатни скали, където вероятността да се намерят следи от минал живот е смятана за по-висока.

Роувърите не могат да изминават дълги разстояния през своя живот и затова изборът на място, на което те ще кацнат, е от ключово важно значение. Карбонатните скали са плод на взаимодействието между водата, атмосферните газове и скалите, което дава информации за условията на околната среда в момента на тяхното формиране, казва Кен Фарли, учени от проекта за Марс 2020 към НАСА.

Кратерът Джезеро се намира северно от марсианския екватор.

"Марс 2020" е първият роувър, който ще съхранява мостри по такъв начин, че бъдеща мисия до Марс ще може да дойде и да ги прибере. Именно заради това е много вероятно НАСА да прати първите хора на Червената планета именно в кратера Джазеро.

Днес на Марс действа само един роувър - "Кюриосити", работещ за НАСА. Той има собствена лаборатория за химически анализ.

"Марс 2020" ще струва 2,5 милиарда долара на НАСА. Той ще бъде изстрелян през юли 2020 г. и ще се приземи през февруари 2021 г. Приземяването ще бъде една от най-опасните фази на тази одисея. Роувърът ще трябва да се приземи невредим на избраното място, като избегне дюните, скалите и други особености на релефа в кратера.

Сред четирите скалисти планети, сравними със Земята в Слънчевата система, Марс най-добре е съхранил "онова, което се е случило в първия милиард години след формирането му", казва Майкъл Майърс, научен ръководител на програмата на НАСА за изследване на Марс.

"Когато животът е започнал на Земята, животът може да е започнал и на Марс", допълва той.

Противно на Земята, Марс няма известна тектонична активност, което благоприятства запазването на миналите следи от живот, докато на нашата много активна в тектоничен план планета, те са били погълнати от тектониката на плочите.