Американската компания "СпейсЕкс" отложи втория си пилотиран полет в космоса с един ден - за неделя, заради лошо време, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Капсулата "Дракон" на "СпейсЕкс", която бе назована "Резилиънс" от екипажа, трябва да бъде изстреляна с ракета "Фалкон 9" в неделя в 19:27 часа американско източно стандартно време (00:27 по Гринуич в понеделник) от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал.

В екипажа на полета до МКС са американците Виктор Глоувър, Шанън Уокър и Майк Хопкинс и японския астронавт Соичи Ногучи. Полетът им до МКС се смята за първата оперативна мисия за капсулата "Дракон" на "СпейсЕкс".

Новината за отлагането бе съобщена, след като президентът на "СпейсЕкс" Илон Мъск разкри, че е получил объркващи резултати от тестове за ковид-19 и че очаква резултат от нов тест.

Шефът на НАСА Джим Брайдънстайн каза, че според политиката на НАСА всеки, който е дал положителен тест за Ковид-19, трябва да се карантинира и да остане в изолация. Проследяването на контактите в "СпейсЕкс" не е открило връзка между Мъск и членове на персонала на компанията, които са общували с четиримата астронавти, одобрени за полета.

"Мога да уверя всички, че се грижим добре за екипажа и всички служители, важни за изстрелването", каза Бенджи Рийд, директор на програмата за космически полети в "СпейсЕкс".

Не стана ясно дали Мъск ще бъде допуснат до площадката за изстрелване в космическия център "Кенеди" дори и ако тестът му за Ковид-19 категорично е отрицателен.

Препоръките за ограничаване на достъпа до астронавтите преди полет са строги, за да бъдат те здрави и в безопасност, каза Норм Найт, заместник мениджър в НАСА.

"Никой не е над това. Няма значение дали си Илон Мъск или Джим Брайдънстайн", каза Найт на пресконференция. "Ако изискванията не са изпълнени или някои от тях са нарушени, няма да те допуснем до екипажа", категоричен бе той.

Мъск написа в Туитър, че е дал положителен тест за Ковид-19, след това два от тестовете му били отрицателни и след тях отново е позитивирал тест. През последните дни той не се чувствал много добре, имал кашлица и леко повишена температура, но вече нямал симптоми.

Предприемачът написа, че първите му тестове били бързи и очаква резултати от лабораторни тестове. Бързите тестове, които дават резултат за 15 минути, са по-малко чувствителни от лабораторните, които се обработват с часове.

Полетът на "СпейсЕкс" бе насрочен за събота, на четиримата астронавти - трима американци и японец, ще се отправят към МКС в неделя. През май, при изстрелването на първите астронавти с кораба на "СпейсЕкс", Мъск бе в контролната зала на космическия център "Кенеди".

Четиримата астронавти ще бъдат на мисия на борда на МКС около шест месеца и ще бъдат сменени през пролетта на следващата година от нов екипаж, изстрелян със "СпейсЕкс".