Ако се питате как може да звучи коронавируса, който през последните седмици успя да преобърне света, този екип от американски учени със сигурност ще ви зарадва, предава Mobile Bulgaria.

Сигурно вече сте видели десетки снимки на вируса и на израстъците, които своят зад името му, но какво ще стане ако структурата на известния със своята форма протеин бъде превърната в музика?

Точно това е направил екип от Масачузетския технологичен институт (MIT), който е ползвал нова техника, за да преведе различните аспекти на протеина, който пробива повърхността на вируса и се свързва с нищо неподозиращите клетки.

Както всички протеини тези шипове са направени от комбинация от аминокиселини, а учените са асоциирали ноти към всяка от тях.

В реални условия тези аминокиселини обикновено са заемат различна форма, а учените регистрират особеностите в подредбата като променят продължителността и височината на нотите, а освен това свои звуци получават и молекулярните вибрации.

Това необичайно действие има и практическа страна - новият формат помага на учените да открият части от протеина, към които могат да се свържат антитела или лекарства.