Датски изследователи установиха, че възможностите на интернет не помагат за увеличаване на броя на враждебните хора, а само правят изявленията им по-видими за останалите, предава technews.bg.

Мнозина вярват, че тролингът - форма на социална провокация - се е появил благодарение на интернет, тъй като анонимността отприщва езика на много хора, които не биха се осмелили да кажат груби неща в реалния живот.

Това отчасти е вярно: когато човек не вижда събеседника, му е по-лесно да говори язвително по негов адрес и по-малко му симпатизира. Вероятно затова политическите онлайн дискусии са по-враждебни, отколкото в реалния живот.

Но влияе ли интернет върху броя на враждебните хора? Учени от университета в Орхус (Дания) проведоха проучване, за да изяснят този въпрос. Изводите са публикувани в научното издание American Political Science Review на Университета Кеймбридж.

В изследването са участвали 8434 жители на САЩ и Дания, които са интервюирани за техния опит и поведение в политически дискусии в интернет и в реалния живот. Резултатите показват, че хората, които са склонни към враждебност в политически спорове лице в лице, са също толкова враждебни в интернет и обратно.

Затова учените предполагат, че дискусиите в интернет пространството не увеличават броя на хората, които са враждебно настроени един към друг, а само ги правят по-видими.

В края на краищата мрежата показва историята на подобни сблъсъци, която може да бъде прочетена от много други хора. По този начин наличието на интернет не увеличава броя на агресивните хора - по-скоро такива хора използват възможностите на мрежата, за да изразят своята гледна точка.