Повечето хора, особено американци, знаят че Йелоустоун е най-опасният вулкан в САЩ. Под недрата му има огромно количество лава, които могат да превърнат почти 2/3 от Северна Америка в необитаеми и да доведат до вулканична глобална зима. Въпреки това учените следят много добре супервулкана и биха могли да предскажат неговото изригване - то няма да е изненада и време за евакуация и подготвяне би могло да има.

Именно затова вулканолозите смятат, че друг вулкан в САЩ е много по-опасен за американците.

Става дума за вулкана Рейниър, чийто връх се извисява на 4026 метра надморска височина в щата Вашингтон.

Вижте как изглежда Рейнър >> >> >>

Унищожението от изригването на вулкана обаче няма да се причини от лава. Вместо това заради местоположението на близкия ледник, изригването би могла мигновено да разтопи леда, а по склоновете на планината да тръгне огромно количество вода и кал - именно те биха били фатални за намиращия се наблизо 200-хиляден град Такома.

Водната стена би била 150 метра и не би пощадила дори намиращите се в града небостъргачи. Подобна трагедия вече е ставала в Колумбия, когато през 1985 г. изригва Невадо дел Руис - убивайки над 25 000 души.

В случая с американския вулкан Рейниър обаче риска е по-голям, защото освен Такома, заплашен би могъл да е и самия Сиатъл.

За разлика от Йелоустоун, никой не би могъл да предвиди изригването на Рейниър, така че време за евакуация на хората населяващи региона няма да има.

Учените твърдят, че броя на загиналите би могъл да е около 80 000, а те правят всичко по силите си да изучат вулкана. Последното му изригване е било през 1894 година, като според вулканолозите следващото би трябвало да е по-мощно.

Планът на американците е в случай, че засекат знаци за предстоящо изригване, да източат намиращите се наоколо язовири, които да уловят прииждащата водно-кална маса.