Ядрото на Земята може да не е толкова твърдо, колкото учените смятаха по-рано, а ново изследване твърди, че структурата му наподобява "нагорещена до бяло каша".

Центърът на Земята може да лежи дълбоко под краката ни, но горещото метално ядро ​​на планетата ни всъщност е от решаващо значение за оцеляването ни. Движението на ядрото поражда магнитното поле, което ни предпазва от вредните лъчи на Слънцето.

Учените знаят, че ядрото на Земята е изградено от две части - твърдо вътрешно ядро ​​от желязо и външно ядро ​​от течен метал. Екстремните температури и огромно налягане правят невъзможно проучването със сонди на ядрото. Учените използват други методи, основно сеизмични вълни, за проучването на структурата на нашата планета.

Рет Бътлър, геофизик от университета в Хавай и неговият колега Сейджи Цубой, сеизмолог от Японската агенция за морска наука и технология, прекарват три години, проучвайки различни сеизмични вълни.

Те откриват, че най-горната част на вътрешното ядро не е твърда, а прилича на "каша".

"От началото на 70 -те години на миналия век вътрешното ядро ​​на Земята е моделирано само като мека желязна сплав", каза Бътлър пред Newsweek. "Намираме доказателства както за твърди, така и за меки железни сплави, както и за стопяване под традиционната вътрешна граница на сърцевината. Структурата на ядрото не е еднородна. Можем да го оприличим на каша, съставена от течни, меки и твърди метални елементи.

Учените обаче не са сигурни дали това е само участък от ядрото или то цялото е с подобна структура.