Покупката на нов монитор е нещо неизбежно. Понякога ни се иска да надградим спрямо предходния екран, служил ни вярно дълги години. Не рядко сме принудени да си купим нов монитор именно заради проблеми със стария. Смяната на лаптоп с настолна машина също е една от най-честите причини за покупката на нов монитор. В днешно време на пазара има изобилие от модели и марки, но изборът едва ли е бил по-труден. Причината - знаем твърде малко за мониторите.

Информираният избор е най-важният елемент при всяка една покупка. Прибързаните решения често водят до грешки, за които съжаляваме. Ето защо ще ви разкрием всичко необходимо, което трябва да знаете при избор на нов монитор.

Обхват на цветовата гама и технологията на панела

Пълното sRGB покритие е важно, ако ползвате дисплея за работа

Снимка: iStock by Getty Images

Първото нещо, за което хората се сещат при избора на нов монитор е неговия размер. Но много по-важен е обхватът на цветовата гама и технологията на панела.

Голяма част от потребителите пренебрегват тези характеристики и в последствие съжаляват за избора си. Обхватът на цветовата гама означава колко точни и живи са цветовете на монитора. Ако се занимавате с графичен дизайн, обработка на снимки или видео, то всичко под 90% sRGB покритие би било крайно лошо за вас.

Най-добрият избор съответно е пълното или 99-процентово sRGB покритие, като на него отговаря стандартът NTSC - 72%.

Широкият цветови спектър и отличната калибровка са важни и за геймърите, които ще се насладят много по пълноценно на своите игри.

Представете си например, да дадете 2000 лева за мощен компютър, но да имате монитор, правещ всички цветове бледи, изгорели и неточни.

Наред с обхвата на цветовата гама много важна е и технологията, по която е произведен панелът.

В днешно време най-предпочитаният избор е на IPS панелите, които осигуряват широко зрително поле без изкривявания. Така вие ще може да гледате екрана от ъгъл, а цветовете и образите да запазват възможно най-добър вид.

Размерът, съотношението на страните и резолюцията

Големината на дисплея трябва да е такава, че да ви е удобна

Снимка: iStock by Getty Images

Сега идва ред и на размера, като големият монитор винаги е много приятен. Според геймъри и професионалисти оптималния размер за съвременните екрани е между 23 и 27 инча.

Наред с размера обаче трябва да гледате какво е съотношението на страните. Широките екрани са се превърнали в стандарт, като повечето модели използват съотношение 16:9. С такова съотношение са основните резолюции при игрите, клипчетата в интернет и филмите.

Що се отнася до резолюцията, то наложените решения са 1920×1080 и 2560 x 1440 или иначе казано - Full HD и QHD. 4К резолюцията също е доста популярна, но покупката на дисплей с такава често се оказва финансово необосновано, предвид техния размер. Някои компании прибягват и до маркетингови трикове, относно предлагането на 4К панели, които особено в по-ниския ценови диапазон могат да бъдат доста разочароващи.

Истината е, че 1920×1080 е предостатъчно за всички геймъри, а 2560 x 1440 е идеалното решение за по-големите 27-инчови монитори.

Портове и грижа за здравето

Синята светлина е вредна за очите

Снимка: iStock by Getty Images

Изборът на многофункционален монитор зависи и от неговите портове. Мнозинството от екраните на пазара идват с HDMI и VGA. Съществуват обаче модели с възможност за връзка с USB 3.2 или USB Type-C. Така чрез един-единствен кабел можете да пренасяте от и към монитора данни, звук, заряд и още куп данни.

Винаги когато се избира нов дисплей е добре да се гледа с какви сертификати разполага модела. Обикновено човек прекарва доста време пред екрана и ако иска да предпази зрението си, то трябва да потърси по-добри монитори. Сертификатът TÜV Rheinland Eye Comfort означава, че емисиите на синя светлина са намалени, а дразнещите отражения премахнати. Сертификатът е на TÜV Rheinland е най-добрият белег за това колко качествен е един екран.

Добрият избор

След като ви информирахме за най-важните характеристики, с които трябва да разполага един нов монитор, идва ред и на нашите предложения. За да ви улесним в покупката сме подбрали три модела, отговарящи на всички очаквания в своя клас.

Lenovo ThinkVision T24i-20

Lenovo ThinkVision T24i-20

Снимка: Lenovo

Това е един от най-добрите монитори, предлагащи се на пазара. Дисплеят е 23,8-инчов, като панелът е IPS, а резолюцията 1920 x 1080 пиксела. Съотношението на страните е 16:9. Покритието на цветовата гама е 72% от NTSC или 99% от sRGB.

Екранът идва с четирите порта USB 3.2, като към него директно може да включите голям спектър от устройства. Екранът е сертифициран с TÜV Rheinland Eye Comfort.

Lenovo ThinkVision T24i-20 се отличава със своето високо качество и функционалност, които идват на много достъпна цена от около 300 лева.

Lenovo ThinkVision S27e-20

Lenovo ThinkVision S27e-20

Снимка: Lenovo

Второто ни предложение идва с 27-инчов IPS дисплей с резолюция от 1920 x 1080 пиксела и съотношение 16:9. Обхватът на цветовата гама е 72% от NTSC или 99% от sRGB.

Моделът използва технологията на TÜV Rheinland Low Blue Light и Eye Comfort, като защитава зрението на служителите от натоварването по време на продължителна работа.

Голямо впечатление прави почти безрамковия NearEdgeless дизайн от 3 страни и факта, че мониторът може да извежда звук към слушалки или високоговорители през 3,5 mm порт за аудио изход.

Lenovo ThinkVision S27e-20 е един от най-достъпните големи монитори на пазара, като цената му отново е около 300 лева.

ThinkVision T27h-20

ThinkVision T27h-20

Снимка: Lenovo

Този 27-инчов IPS монитор стои един клас по-високо, заради своята QHD резолюция от 2560 x 1440 пиксела. Дизайнът отново е NearEdgeless, като при три от страните рамките почти липсват.

Благодарение на 99% sRGB цветовата гама разполагате с ясни, чисти и наситени изображения с реалистични цветове, идеални за създаване на съдържание.

Мониторът идва с USB Type-C порт и кабели, които правят свързването му със смартфон изключително лесно. Комбинацията от смартфон, свързан с монитор става все по-популярно решение за работа от дома, онлайн обучение или конферентни разговори. На практика вие може да трансформирате телефона си в пълноценно РС, от което да имате достъп до редактор на текстови файлове, интернет, програми и дори игри - единственото, което ви е необходимо е монитор с USB Type-C порт. Благодарение на него свързването на други устройства с монитора също е много лесно и удобно.

Наред с това функцията Smart Power интелигентно разпознава общата консумация на енергия и динамично управлява доставянето на захранване до всяко устройство.

Със своята цена от около 650 лева това е един от най-добрите и качествени предложения с голям размер и QHD резолюция, които може да намерите на пазара.

 

*В материала има продуктово позициониране