Всяка година на пазара дебютират поне дузина добри умни часовници. Няколко големи марки се състезават помежду си в това коя от тях ще създаде по-добър модел от конкурентите си. Най-големият печеливш от това сме ние - потребителите. Изборът от смарт часовници в различни ценови класове е повече от голям. Но все пак - кой е най-добрият измежду всички тях?

Ако трябва да генерализираме, това обикновено е часовникът, стоящ на върха на предлаганата от някоя компания гама. Но ако трябва да конкретизираме, то ние имаме свой отговор.

През 2023 година се появи часовник, поставил си за цел да предефинира значението на думата "премиум". Стилът, способности и изработката му го поставят далеч напред пред останалите му конкуренти. От близо седмица моделът може да се намери и в България.

Huawei Watch Ultimate спокойно може да се нарече ултимативният смарт часовник, а в следващите редове може да разберете защо това е така.

Huawei Watch Ultimate

Снимка: Станислава Гогова, Dir.bg

Дизайн и изработка

Huawei Watch Ultimate е създаден от материали, използвани традиционно от космическата индустрия. Корпусът е от аморфен цирконий или liquid metal. За пръв път аморфните метали са разработени от лабораторията Caltech на НАСА.

Вижте как изглежда Huawei Watch Ultimate >> >> >>

Аморфните метали наричани още "метално стъкло" са сплави, в които липсва традиционната подредба на атомите в кристалната решетка. Вместо това те образуват структура от друг тип, която им позволява да притежават едновременно две често противоречащи си качества. Аморфните метали са с висока твърдост - надхвърляща тази на титания. Същевременно те са високоеластични и устойчиви.

Този иновативен тип материали се отличават с ниска степен на износване, сравнима с керамиката, но са несравнимо по-здрави. Аеро-космическата индустрия и медицинските импланти залагат на все повече детайли от аморфни материали. Отскоро те започнаха да навлизат и в най-високия клас часовници.

Huawei Watch Ultimate става първия по рода си умен часовник, чийто корпус е от аморфен метал. Качествата му го правят най-добрият възможен избор за смарт устройство, който не се страхува от употреба в екстремна среда. Какво може часовникът обаче ще научите малко по-късно, защото все още не сме приключили с корпуса му.

Задният панел на Watch Ultimate е от нанокристална керамика.

Екранът е 1.5-инчов LTPO AMOLED с резолюция 466х466 пиксела. Това е най-големият подобен кръгъл дисплей, който може да намерите на пазара.

Huawei Watch Ultimate

Снимка: Станислава Гогова, Dir.bg

Тук Huawei отново залагат на най-добрите и иновативни технологии. Докато всички сме чували за AMOLED дисплеите, то тяхната LTPO е по-малко позната.

LTPO технологията им позволява да променят скоростта на опресняване динамично в зависимост от външните условия. Честотата в случая е от 1Hz до 60Hz. Резултатът е, че always-on режимът е много по-щадящ за батерията. На практика няма причина, да не активирате режима, защото устройството запазва дълъг живот с едно зареждане, но става много по-практично.

Самият екран има максимална яркост от 1000 нита. Това означава, че дори да сте под директните лъчи на Слънцето ще виждате кристално ярък и красив образ.

За да бъде защитен уникалния дисплей е ползвано сапфирно стъкло. Това означава, че екранът може да се надраска само от елементи с твърдост над 9 по скалата на Моос. Такава имат само диамантите и някои други синтетични кристали.

Премиум завършекът се допълва от специален керамичен безел. Той е тестван в лабораториите на Huawei, за да може инженерите да се уверят, че ще е по-издръжлив на надраскване и износване от металния си еквивалент. Освен за красота той може да е от реална помощ за гмуркачите, но за това след малко.

Крайният резултат е, че корпусът на Huawei Watch Ultimate е изграден от материали с космическа издръжливост.

Часовникът е направен да устои на теста на времето и да бъде до вас въпреки трудностите, на които го подлагате.

Huawei Watch Ultimate

Снимка: Станислава Гогова, Dir.bg

Избор от каишки

Huawei Watch Ultimate се продава във два варианта. Този който тествахме е с титаниева верижка. С нея изглеждате повече от стилно на различни делови събития, срещи или докато разпускате в някой клуб. Когато спортувате обаче може да сложите втората Voyage Blue HNBR каишка, която идва бонус в комплекта. Тя е професионална каишка за гмуркане.

Другата версия EXPEDITION BLACK. Тя идва с високоеластичната и лека черна HNBR каишка. Материалът е създаден за търсачите на екстремни усещания, защото е едновременно много лек и издръжлив. HNBR се е превърнал в традиция при луксозните класически часовници. Причината е, че материалът е широко известен със своята физическа устойчивост след продължително излагане на топлина, масло и химикали.

Стилът на часовника се допълва и от предварително инсталираните му циферблати. Вие свободно може да ги разгледате и да откриете този, който допада най-много на стила ви. От приложението Huawei Health може да изтеглите още множество безплатни варианти, ако искате нещо по-нестандартно.

Устройството запазва познатите бутони с въртяща се коронка, но добавя и трети бутон, който стартира режимът Expedition. Той е работи с 5 системи за глобално позициониране и буквално може да спаси живота ви при по-екстремни преживявания. С негова помощ няма да може да се изгубите никога, защото ще може да се върнете по пътя, по който сте дошъл.

Режимите на Huawei Watch Ultimate за техническо гмуркане, гмуркане в режим на измерване, обучение за апнея, тест за апнея, изчисляване на декомпресия също се активират с третия бутон. Те ще бъдат добавени след софтуерни актуализация в средата и края на този месец.

Huawei Watch Ultimate

Снимка: Станислава Гогова, Dir.bg

Издръжливост

Смарт часовниците са незаменим помощник... докато могат да се ползват. При дълъг преход те могат да се превърнат от ваш приятел във ваш предател, ако батерията им свърши, а вие сте разчитали на тях за маршрута си.

Да вземе за пример най-новия и най-скъп умен часовник на Apple. Ако заредите Apple Watch Ultra за едно денонощие вие ще може да го ползвате максимум 36 часа. Това е малко повече от 1 ден. Само в нашата сравнително малка по територия родина е пълно с планински преходи, които траят дни, а понякога и седмици. Рекламираният от Apple часовник за пътешественици няма да ви е от полза, ако се загубите и прекарате една вечер в планината. Вариант е да имате пауър банк, но това затруднява значително логистиката.

На този фон Huawei Watch Ultimate е просто феноменален. Само 60 минути са достатъчни за зареждането на батерията от 0 до 100%. С пълен заряд часовникът издържа 2 седмици. В часове това е 336 часа - с 300 часа повече от Apple Watch Ultra.

Това означава, че само с едно кратко презареждане може да минете целия маршрут Ком-Емине - нещо невъзможно за никой друг премиум часовник.

Снимка: Станислава Гогова, Dir.bg

Издръжливостта на Huawei Watch Ultimate не се изчерпва с батерията или с иновативните му материали. Смарт часовникът е подходящ за професионални гмуркачи. Причината е, че може да издържи потапяне до 100 метра дълбочина. Това позволява той да е на ръката ви при Scuba дайвинг или свободно гмуркане. В случая издръжливостта на часовника е двойно по-голяма, спрямо тази на Apple Watch Ultra.

Huawei Watch Ultimate

Снимка: Станислава Гогова, Dir.bg

Huawei Watch Ultimate идва с 16-структурен водоустойчив дизайн и способен водонепропусклив филтър. Това прави часовника безстрашен към каквито и да е било намокряния или продължителни потапяния в морето.

Ултимативното устройство на Huawei е първият смарт часовник, който предлага 100 м режим на гмуркане. Асистентите на часовника пък могат да ви дават съвети и напътствия докато сте под водата. Налични са и метрики на високо ниво като CEIL, които да ви дадат несравнимо спокойствие, докато се потапяте в дълбините на океана.

Huawei Watch Ultimate

Снимка: Станислава Гогова, Dir.bg

Устройство за качествено по-добър живот

Стилът е другото име на Huawei Watch Ultimate. Но освен много красив, часовникът е изключително полезен.

Huawei са компания, която има традиции в направата на възможно най-практични и полезни за здравето функции. Huawei Watch Ultimate не е изключение и е може би най-способният премиум часовник, който ще срещнете.

Започваме от огромната гама от режими за тренировки. Буквално 100 на брой. Всеки един от тях ще измерва прецизно физическите ви показатели. С приложението Huawei Health може да следите как се движи прогреса ви и дали спазвате поставените си цели. Часовникът може да ви мотивира да спортувате допълнително. Спазването на зададените цели на практика може да се превърне в игра. Резултатът от изгорените калории няма да закъснее. Часовникът лесно може да се интегрира за работа с приложения, като Strava, Adidas Runtastic и Komoot.

Huawei Watch Ultimate

Снимка: Станислава Гогова, Dir.bg

Смарт часовникът е незаменим в планината или при бягане, заради своята прецизна система за позициониране. Макар да не сме се гмуркали, на практика той е създаден за хора, чийто втори дом е морето или океана. Безелът освен красив има и функцията на тахиметър. Той е идеално допълнение за "коравите класиците", обичащи да се справят с предизвикателствата с минимална помощ. Тахиметърът позволява измерването на скорост и разстояние по формула.

Huawei Watch Ultimate следи традиционния набор от здравни показатели като пулс, насищане на кръвта с кислород, стрес и качество на съня. Благодарение на него може да научите как да подобрите съня си, а с него и целия си жизнен тонус. Това е възможно, защото устройството проследява как протичат фазите ви и колко дълго сте в тях. След това може да научите какво да промените в ежедневието си, за да се наспивате по-добре и за да бъдете по-отпочинали.

Освен този вече традиционен набор от функционалности, Huawei Watch Ultimate идва с медицински прецизен сензор за направата на ЕКГ.

Huawei Watch Ultimate

Снимка: Станислава Гогова, Dir.bg

Джаджата е в състояние да електрокардиограми навсякъде, по всяко време и за секунди. Без да посещавате лекарски кабинети. Достатъчно е часовникът да бъде на китката ви, а показалецът ви да е докоснал долния бутон на часовника.

Проверката на електрическата активност на сърцето разкрива подробности за състоянието ви. Алгоритъмът на часовника анализира ЕКГ показанията и ви съобщава резултатите от кардиограмата.

Huawei Watch Ultimate има NFC функция. Освен това може да правите Bluetooth обаждания. Освен това може да четете съобщения от месинджър приложенията си или SMS-и. Часовникът има пълна съвместимост с iOS и Android.

Освен да го свържете с iPhone или с друг смартфон, вие може да го свържете и с безжични слушалки. Може да използвате 1.7GB вътрешна памет, за да запишете любимите си песни и да ги слушате докато спортувате.

Huawei Watch Ultimate

Снимка: Станислава Гогова, Dir.bg

Цена и предлагане

Huawei са положили всички усилия, за да създадат ултимативният умен часовник на 2023 година. Резултатите не закъсняват. Едва ли има показател, по който Huawei Watch Ultimate да не изпреварва конкурентите си. Този принцип важи и за цената.

Huawei Watch Ultimate се продава на цена от 1499 лв. За версията с черна HNBR каишка и 1799 лв. за тази с титаниева и синя HNBR верижка. На пръв поглед тази сума може да ви изглежда висока, но имащия обективно по-малки възможности Apple Watch Ultra струва с близо 1000 лева повече.

Истината е, че Huawei Watch Ultimate е най-достъпният и функционален смарт часовник, дебютирал тази година. Качествата му са толкова високи, че той най-вероятно ще се превърне в едно от Топ устройствата за 2023 г.

Huawei Watch Ultimate вече може да се закупи от A1, Yettel, Vivacom, Технополис, Зора и партньорите на дистрибутора Поликомп. Повече информация за луксозният часовник може да намерите тук >>>

Huawei Watch Ultimate

Снимка: Станислава Гогова, Dir.bg

*В материала има продуктово позициониране