19 ракети за били изстреляни от два бомбардировача B-1B. Те са модифицирана версия на JASSM, наречена JASSM-ER. Тя има обсег от 800 километра.

Пентагонът обаче не е разкрил дали всички тези ракети са стигнали невредими до целта си, като са запазили мълчание и относно повечето им характеристики.

Вижте как изглежда JASSM-ER >> >> >>


Знае се, че JASSM-ER се разработват от 1995 година, а новото им поколение може да носи бойна глава с тегло от 500 кг. JASSM-ER споделя 70% от хардуера си и 95% от софтуера си с оригиналната стелт ракета. Тя от своя страна е имала доста проблематичен цикъл на създаване, свързан с доста провалени тестови изстрелвания и огромен бюджет за разработка от около 4.6 милиарда долара.

Първоначалните проблеми обаче са отстранени и днес "невидимата" ракета е на въоръжение в САЩ, Финландия, Полша и Австралия.

По твърдения на руснаците от общо 103 изстреляни ракети, 71 са били свалени, но американците твърдят, че всички ракети са достигнали целта си.

Про-бунтовническата Сирийската обсерватория за човешки права (СОЧП), която е съставена само от един човек, обаче е заявила, че поне 65 от изстреляните ракети са били свалени. На видео от Дамаск се вижда свалянето на поне една ракета.