Денят е 27 юли 2002 г., а мястото е летище в близост до Лвов, Украйна. Почивният ден е довел над 10 000 души на авиошоуто в Скнилив. Тържеството трябва да отбележи 60-ата годишнина от създаването на 14-и въздушен корпус на ВВС на Украйна. Няколко погрешни решения превръщат празника в най-смъртоносното авиошоу в историята.

Пилотите Володимир Топонар и Юрий Егоров управляват Су-27. Те започват да извършват акробатични номера, но в един момент самолетът излиза извън контрола им, забива се в публиката, убива 77 души и ранява още 543.

Случаят предизвиква обществена криза в Украйна, която по това време не е реформирала силовите си структури и в тях цари състояние на пълен разпад. Президентът Леонид Кучма публично обвинява военните за катастрофата и уволнява ръководителя на ВВС генерал Виктор Стрелников.

Как се стига до инцидента, какви са възможностите на Су-27 и какво е значението на пилота и неговия нальот, ще разберем от един от най-големите авиационни експерти в България.

От 2010 година Орлин Георгиев е технически консултант на телевизионната поредица на National Geographic "Разследване на самолетни катастрофи". Той е един от шестте авиоинженери в България с лиценз, издаден от Федералната авиационна администрация на САЩ.

Орлин Георгиев познава в детайли бойните и пътническите самолети. Той е един от най-информираните хора у нас с историята и причините за най-смъртоносното авиошоу в историята.

В своята последна книга - "Небесни пътеки", авиоспециалистът разказва шест истории от най-бележитите години на Българските военновъздушни сили, пазещи София и градовете ни от вражески бомбардировачи по времето на Втората световна война.

В специална нова поредица за Dir.bg Орлин Георгиев ще разкрие повече за някои от най-любопитните случки и истории в света на авиацията. Очаквайте първата част от серията този уикенд.