Надеждността и здравината на култовия автомат "Калашников" е оценена не само в Русия, но и в Америка. АК-47 и неговите разновидности са хит на пазара за цивилни оръжия в Щатите, а санкциите срещу Русия са отворили нови ниши за други производители.

Израелците от Command Arms & Accessories са решили не само да се възползват от това, но и да модифицират съветската карабина, придавайки ѝ много по-модерен вид.

Вижте как изглежда израелският АК-47 >> >> >>

Израелският проект е наречен "АК Алфа" и идва със сгъваем приклад, релса Пикатини и монтиран фабрично бързомер. Дървените елементи са отстъпили мястото си на модерни полимери, което е намалило теглото на оръжието. Селекторът за стрелба е променен, а по тялото на карабината са направени и други модификации с цел по-голяма ергономичност.

Проектът е дебютирал преди две години, за което от странния "Калашник" са продадени няколко хиляди бройки. Според експертите в сърцевината на неговата конструкция стоят механизми не от АК-47, а от ловната карабина "Сайга", която е базирана на култовия съветски автомат.

Използваният калибър е съветския 7.62×39, но има и версии с 5.56х45 на НАТО. Ефективният обхват е до 500 метра, а теглото е с около 300 грама по-леко от това на АК-47.

Част от специалните части на Израел са закупили малко количество от "АК Алфа", като оръжието може да използва пълнители на "Калашников". Основният пазар обаче е в Америка, където автоматичната стрелба е забранена и "АК Алфа" има само полуавтоматичен режим.