Българската компания за разработка на дронове Dronamics ще бъде партньор на логистичния гигант DHL. Двете компании ще си партнират за трансгранични и междуградски безпилотни летателни апарати, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. Целта на партньорството е преодоляването на усложненията във веригите на доставки, предизвикани от COVID-19, предава Mobile Bulgaria.

В съобщение за медиите Dronamics казват, че споразумението с DHL цели да се предлага обща услуга за еднодневни доставки с дронове за клиенти на DHL на глобално ниво. За целта ще се ползва дронът Black Swan, като двете компании обсъждат ексклузивност за доставките на средни разстояния в определени отрасли и пазари.

Максималният товар, който дроновете на Dronamics могат да поемат е 350 кг., като обхватът достига до 2500 км. Първият сериен дрон ще е готов през октомври и ще е първият внедрен в търговската мрежа, който ще надхвърли 100 км. Първите полети се очаква да започнат през 2022 г., като засега безпилотните машини могат да летят само от летище до летище, а компанията има партньорство с летища в 13 държави в Европа.

Част от целите на Dronamics е доставките с техните дронове да са въглеродно неутрални до 2027 г. Това ще се случи като компанията премине изцяло на биогорива, с което ще бъде подпомогната и целта на DHL да е въглеродно неутрална компания до 2050 г.