Американският президент Джо Байдън прави преглед на заплахите, които са свързани с атаките с рансъмуер (кибератаки, блокиращи достъпа до компютърни системи с искане на откуп) и ще обсъди темата за укриване на подобни хакери с руския си колега Владимир Путин този месец, съобщи днес Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"Президентът извърши бърз стратегически преглед с цел справяне с нарастващата заплаха от атаки с рансъмуер, който включва четири основни линии на действие", включително прекъсване на дейността на свързана с подобни атаки инфраструктура и на извършителите, заяви говорителката на Белия дом Джейн Саки.

Путин и Байдън ще се срещнат в Женева на 16 юни на фона на остри разногласия, свързани с намеса в изборите, човешките права и Украйна. Американското подразделение на бразилската месопреработвателна компания Жота Бе Еси (JBS) вчера уведоми правителството на САЩ, че е станало жертва на хакерска атака с искане на откуп от страна на престъпна организация, базирана вероятно в Русия. Това е трета подобна кибератака в САЩ откакто Байдън встъпи в длъжност през януари, отбелязва Ройтерс.