Полицията в столицата на американския щат Джорджия, Атланта, извърши първият арест с дрон. Вместо униформени в жилището на заподозрян за убийство е влязъл безпилотен апарат, който е дал заповеди чрез своите високоговорители, съобщава в. "Индипендънт".

Преди влизането на дрона, вратата на заподозряния е била взривена, като именно от там е прелетял безпилотникът. Предполагаемият престъпник е останал шокиран и веднага се е подчинила на заповедите на дрона. След това той е излязъл от жилището си с вдигнати ръце, след което полицаите лесно са му сложили белезници.

Полицията в САЩ се слави като милитаризирана и със сигурност ще виждаме все повече употреба на безпилотници от нея. Вашингтон на практика е един пионер в бойната употреба на дронове. Освен, че не застрашават живота на пилотите си, те често оказват голямо психологическо въздействие.

Именно това са и причините, които сигурно ще доведат до по-честата им употреба от щатската полиция, а след това може би и от органите на реда на други държави.

Изследване проведено през 2014 година показа, че хората много по-доверчиво и безрезервно приемат заповеди от роботи. Проведено през 2018 г. проучване от Oracle и Future Workplace отново потвърждава тези резултати. То показва, че 93% от хората са готови да следват наставленията на машина. Много е вероятно това също да допринесе за навлизането на дроновете в полицията.

Според експертите развитието в мобилните мрежи, позволяващи по-висок трафик на данни, както и по-добрите чипове и навлизането на изкуствения интелект, ще доведат до още по-масово приложение на дроновете.

Въпреки вероятната по-висока ефективност и понижен риск за униформените, бъдещето, в което дронове ще арестуват и отвеждат заподозряни със сигурност изглежда поне малко дистопично и дори напомня за играта Half-Life 2, където безпилотниците бяха използвани за следене и контрол на човешката популация.