Шеф на НАСА заяви, че Blue Origin - космическата компания на Джеф Безос - има пълното право да съди агенцията. Скандалът се разрази, след като Blue Origin загуби договор, свързан с лунната мисия на НАСА, предава technews.bg.

Бил Нелсън, администраторът на НАСА, коментира, че не е разстроен от решението на Blue Origin за преследване чрез всички легални пътища, след като компанията загуби договор на космическа агенция за изграждане на апарат за кацане на Луната.

"Ние сме нация на закона и като такива искаме да спазваме закона", каза Нелсън в отговор на въпрос от Arstechnica. "Те имат пълното право на обжалване и са избрали да упражнят това право. Те имат пълното право съгласно закона да направят това. Ще последва решение. И тогава ще продължим".

Изминаха близо пет месеца, откакто НАСА избра SpaceX да изгради системата за кацане на хора за своята лунна програма, наречена "Артемида" (Artemis). След решението Blue Origin и Dynetics протестираха срещу договора пред Сметната палата на правителството на САЩ. В края на юли протестът им беше отхвърлен.

Това беше достатъчно за Dynetics, но не и за компанията на Джеф Безос. Blue Origin реши да пристъпи към по-нататъшни правни действия и предприе публична кампания, наричаща предложения апарат на SpaceX "изключително сложен и високорисков".

През август Blue Origin реши да съди НАСА и федералното правителство. Висящото дело замрази работата на НАСА и SpaceX по разработване на лунния модул.

Нелсън направи коментарите си миналата седмица по време на посещение в космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън. Администраторът каза, че решението на агенцията да избере единична оферта за апарата е оправдано, тъй като Конгресът е предоставил много по-малко средства, отколкото НАСА е заявила като необходими за възлагането на множество договори за лунната мисия.