"Епъл" обяви проект за борба с детската порнография. Със следващата актуализация на устройствата си, американската компания ще представи софтуер за контрол на съдържанието.

Телефоните, таблетите и компютрите, произведени от компанията, ще подлежат на проверка за кадри, съдържащи сексуално насилие над деца. Алгоритъмът ще сравнява съдържание, предоставено от американските власти, с информацията на потребителските устройства. В случай, че системата открие съответствие, потребителят ще бъде докладван на властите.

Специалистите изразяват притеснения относно поверителността на собствениците на устройствата. Според тях е възможно този софтуер да се използва за шпионаж.

                                            Как ще работи софтуера?

Системата на Apple ще използва нови техники в криптографията и изкуствения интелект за идентифициране на материали за сексуално насилие над деца, когато се съхранява с помощта на iCloud Photos, съобщиха от компанията.

Преди да се качат в онлайн услугата за съхранение на Apple iCloud, снимките на потребителите се сравняват с база данни с известни порнографски изображения. За да се извърши сравняването, файл с така наречените "хешове" на такива снимки трябва да се зареди на устройствата - нещо като цифров пръстов отпечатък на изображението. Това позволява да се разпознае подобна снимка, но не може да бъде възстановена от хеша.

Ако има съвпадение, подозрителната снимка се снабдява със сертификат, благодарение на който Apple може по изключение да я отвори след качването ѝ в iCloud и да я подложи на проверка. Използвайки софтуер, който работи както на iPhone, така и в облака на Apple, компанията ще открие дали изображенията на устройството съвпадат с известна база данни с тези незаконни изображения. Ако определен брой от тях - Apple отказа да каже точно колко - са качени в iCloud Photos, компанията ще прегледа изображенията. Ако се установи, че са незаконни, Apple казва, че ще ги докладва в Националния център за изчезнали и експлоатирани деца, частна организация с нестопанска цел, създадена през 1984 г. по идея на Конгреса, която служи като център за информация за насилие над деца.

Макар че функцията ще бъде активирана от есента само за клиенти на Apple с акаунти в САЩ, файлът с хешовете е фиксирана част от операционната система и се изтегля на всички iPhone, на които е инсталирана тази версия на софтуера. Преди да може функцията да бъде въведена в международен план, трябва да бъдат изяснени обаче съответните законови изисквания.

Софтуерът ще открива незаконни изображения, но няма да работи с видеоклипове, казва Apple.

Системата има за цел да осигури противодействие на критиките на правоохранителните органи, че Apple не прави достатъчно, за да помогне за идентифицирането на престъпници, които крият незаконната си дейност зад криптиранията.

Редица критици заявиха, че се притесняват, че чрез изграждането на софтуера, който може да маркира незаконно съдържание, принадлежащо на своите потребители, Apple може да смекчи позицията си за това как защитава потребителските данни чрез криптиране - източник на нарастващо противоречие между технологичния гигант и правоприлагащи организации през последното десетилетие.

Apple превърна защитата, която предлага на потребителите на своите iPhone и някои други устройства, ключов елемент от своето предложение към потребителите, като добави още повече функции за защита на тяхната поверителност. Позицията ѝ за поверителност понякога караше компанията да се сблъсква с властите. След нападението през декември 2019 г. от саудитски студент по авиация, който уби трима души във военноморската база на Флорида, тогавашният главен прокурор Уилям Бар призова Apple да намери начин да пробие криптираните телефони.

Министерството на правосъдието се опита и през 2016 г. по време на администрацията на Барак Обама да накара Apple да създаде софтуерна актуализация, която да наруши защитата на поверителността на iPhone, за да получи достъп до телефон, свързан с убит стрелец, отговорен за терористичната атака през 2015 г. в Сан Бернардино, Калифорния. Компанията отказа да създаде инструменти, които нарушават криптирането на iPhone, заявявайки, че такъв софтуер би подкопал поверителността на потребителите.