Преди време писахме за американските изтребители, които имат червени петолъчки. Те всъщност не принадлежат на Русия или Китай, а са създадени, за да подобрят способностите на американските пилоти да разпознават вражески самолети. Тези машини са наречени условно "агресорите" и редовно участват в щатски тренировки.

Някои специалисти твърдят, че именно ученията с "агресорите" са едно от нещата, превърнали американските пилоти в най-резултатните в света.

Изтекли в мрежата кадри показват, че F-16 е бил пребоядисан в схема, силно наподобяваща камуфлажа на най-модерния руски изтребител Су-57.

Вижте как американските самолети имитират руския Су-57 >> >> >>

Тя е дигитална и е наречена условно "призрачна". Руснаците са решили да оцветят в такива шарки своя самолет, който да накара вражеските пилоти да го сбъркат за по-стар съветски изтребител. Това е постигнато, като краищата са боядисани в небесно синьо, а центъра създава илюзията за силует на друга машина.

ВВС на САЩ обаче планира да тренира своите пилоти да могат лесно да извършват визуално разпознаване, ако се сблъскат със Су-57. За целта един F-16 се е сдобил с най-модерния руски камуфлаж. Преди това една бройка от F-18 и F-15 бе боядисана в алтернативната "геометрична" цветова гама на Су-57.