Потребителите на приложението за достъп до подкасти (онлайн аудио и видео съдържание), създадено от "Гугъл" (Google), са привлечени от опростения и удобен начин за неговото използване, поради което то е изтеглено над 500 милиона пъти на мобилни устройства, снабдени с операционната система "Андроид" (Android).

Въпреки това технологичната компания обяви, че догодина ще спре поддръжката на това онлайн приложение, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Решението е взето с цел потребителите на "Гугъл подкастс" (Google Podcasts) да се насочат към социалната медия "Ю Тюб" (YouTube), която напоследък е все по-популярна и сред любителите на онлайн съдържание, представено чрез подкастове. Това се казва в съобщение на "Гугъл", чиято собственост е онлайн платформата за споделяне на музикално и друг вид аудио и видео съдържание.

През 2024 г. ще бъде прекратена поддръжката на "Гугъл подкастс" и на потребителите ще бъде дадена възможност да прехвърлят своите подкасти в платформата за споделяне и излъчване в онлайн пространството на музикални видео и аудио файлове "Ю Тюб мюзик" (YouTube Music), посочва технологичната компания. Тя допълва, че дигиталните инструменти, чрез които ще бъде възможно прехвърлянето на аудио и видео съдържание, ще бъдат инсталирани "през идните седмици и месеци", след като "Гугъл" събере отзиви на потребители относно предстоящата промяна и ги анализира.

Потребители вече изразяват своето разочарование от предстоящата промяна чрез публикации в секцията за отзиви на онлайн платформата за софтуер "Гугъл плей стор" (Google Play Store), посочва ДПА.

"Откакто "Гугъл" реши да прекрати тази услуга ("Гугъл подкастс" - бел. ред.) и ни призовава да прехвърлим всичко в "Ю тюб мюзик", която е със значително по-ниско качество, съм изключително разочарован", пише един от потребителите на приложението за подкасти.

Друг потребител посочва, че "му е писнало от нестабилните и постоянно променящи се онлайн платформи на "Гугъл".

В края на септември технологичната компания съобщи, че ще осигури техническа възможност и за потребителите, които искат да прехвърлят своето онлайн съдържание към други платформи, а не към "Ю тюб мюзик".

Съществуват няколко алтернативни приложения от този тип, които могат да бъдат изтеглени от "Гугъл плей стор". Най-популярните сред тях са "Подкаст адикт" (Podcast Addict - 10 милиона тегления), "Кастбокс" (Castbox - 10 милиона тегления), "Подбийн" (Podbean - 5 милиона тегления), посочва ДПА.