Хуавей (Huawei), който бе включен в "черен списък" от Вашингтон на фона на съперничеството в технологиите с Пекин, представи днес първата си интелигентна телевизия, която ще стигне до потребителите още идната седмица и ще използва неговата операционна система ХармониОуЕс (HarmonyOS), предаде АФП.

Снимка: АР/БТА

Китайският телекомуникационен гигант и номер две в света в сектора на смартфоните отбелязва по този начин навлизането си на пазар, доминиран досега от южнокорейските компании Самсунг (Samsung) и Ел Джи (LG) и от японските Сони (Sony) и Панасоник (Panasonic).

Вижте още снимки >>

Тази интелигентна телевизия ще бъде на разположение на потребители в Китай от четвъртък и ще се търгува от Онър (Honor), втората марка смартфони на Хуавей. Тя е предназначена за по-млада клиентела, обяви днес президентът на Онър Джордж Чжао.

Интелигентната телевизия ще работи с операционната система ХармониОуЕс и е продължение на голям екран на смартфона, функционирайки със същата екосистема. Съдържанията могат да се синхронизират и прехвърлят от едното устройство на другото.

Интелигентната телевизия има прибираща се камера за видео повиквания и за лицево разпознаване, за да се заключи достъпът на деца до някои програми. /