"SpaceX ще приземи свои космически кораби на Марс доста преди 2030 година", написа в Туитър изпълнителният директор на компанията Илон Мъск.

"Наистина трудното предизвикателство е да направим базата на Марс "Алфа" самоподдържаща се", посочи той относно бъдещата първа човешка база на Червената планета.

Вижте как изглежда марсианската ракета на SpaceX>> >> >>

За да бъде базата самоподдържаща се е необходимо колонистите да могат да оцелеят без доставки на суровини от Земята. На първо място това изиска създаването на инфраструктура, гарантираща водата, кислорода и храната на заселниците. За истинско самоподдържане обаче е необходимо създаването на индустриална база, която да създава част от необходимите инструменти и машини. Последното може да стане чрез усъвършенствани 3D принтери.

През декември 2020 г. Илон Мъск прогнозира, че първите хора ще кацнат на Марс до 2026 година. Тогава той изрази силна увереност, че именно неговата космическа копания ще прати хора на Марс до 2026 г. Мъск също така посочи, че желае до две години първата безпилотна мисия на SpaceX да кацне на Марс.

Към този момент SpaceX наистина се движи добре с плановете си. Космическият кораб Starship, който ще може да откара 100 души на Марс е в процес на тестване, като почти всеки месец летят негови прототипи. Двигателите Raptor пък са изпитани надеждно, което означава, че най-важния компонент за мисията е наличен.