Русия и Индия разработваха от 11 години самолет от пето поколение със стелт възможности, проектът доведе до създаването на Су-57, като скоро трябваше да се появи и индийската му версия.

Съветника по национална безопасност Аджит Довала и министъра на отбраната Сандайте Митру на Индия обаче останали разочаровани от крайния резултат.

Вижте как изглежда Су-57 > > > >

 

Според тях, Су-57 изоставал в областта на електрониката и радарите, чийто способности били по-малки от тези на западните им аналози.

Разработката на индийската версия на Су-57 обаче бе белязана от разногласия и скандали, руснаците твърдят, че макар след много и най-различни, често противоречащи си искания дизайнът на самолета бил готов, индийците започнали да искат добавянето на още способности, несъответстващи с вече одобрения дизайн.

Според анализаторите е възможно проектът да е бил провален и умишлено, защото в авиационния бизнес винаги става дума за мног пари - стотици милиарди.

Индийците обаче посочват, че докато са доволни от маневреността и бойните възможности на самолета, той просто не отговаря на описанието на самолет от 5-то поколение, защото нямал съществени стелт способности, а това се дължало предимно на радарите и авиониката на самолета.

Тъй като те могат да бъдат подобрени след време, Индия не изключва възможността все пак да закупи Су-57 в бъдеще.

 

Су-57

Снимки: Facebook

Су-57

Снимки: Facebook

Су-57

Снимки: Facebook

Су-57

Снимки: Facebook

Су-57

Снимки: Facebook